MENIU

Studiu alarmant al Agenției Naționale Antidrog: Heroina, cel mai consumat drog

Agenția Națională Antidrog (ANA) a realizat un studiu, în conformitate cu normele europene, care arată că, în București și Ilfov, cel mai consumat drog este heroina, acesta fiind administrat în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanțe.

Studiul, realizat cu finanțare din partea Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanii (OEDT) de la Lisabona, după o metodologie standard furnizată de acest for european, este un instrument de monitorizare şi evaluare, configurat să urmărească tendinţele în ceea ce priveşte consecinţele, atitudinile şi comportamentele relative la infecţia cu HIV/ SIDA în rândul sub-populaţiei consumatorilor de droguri injectabile (CDI) din Bucureşti

De asemenea, rezultatele „Anchetei comportamentale de supraveghere comportamentală şi serologică în rândul consumatorilor de droguri injectabile din Bucureşti 2015”, (BSS – Behavioural Surveillance Survey), au fost lansate vineri, 9 septembrie, în cadrul unei reuniuni la care au participat atât reprezentanți ai instituțiilor partenere ANA, cât și ai unor organizații neguvernamentale.

Studiul BSS a fost realizat pe baza unui eșantion format din consumatori de droguri injectabile din București – Ilfov, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 ani, care îndeplineau simultan următoarele criterii: consum de droguri pe cale injectabilă în ultimele 12 luni anterioare interviului, abilitate mentală şi fizică de a înţelege întrebările şi instrucţiunile, consimţământ scris în vederea participării la studiu, inclusiv asupra prelevării probei de sânge, rezidenţa în zona Bucureşti-Ilfov pentru cel puţin 6 luni din cele 12 luni anterioare datei interviului.

“În ceea ce priveşte rezultatele „Anchetei comportamentale de supraveghere comportamentală şi serologică în rândul consumatorilor de droguri injectabile din Bucureşti 2015”, populația de consumatori de droguri injectabile din zona metropolitană a Bucureștiului inclusă în eşantion a fost formată în majoritate din tineri adulți cu vârste între 24-35 de ani (50,8%), preponderent de sex masculin (78%). Cei mai mulți locuiesc cu părinții, familia sau partenerul, în locuințe proprietate personală sau închiriate, iar 11% dintre CDI nu au urmat niciun fel de școală”, se arată în comunicatul ANA.

Agenția Națională Antidrog informează că 4,2% dintre consumatorii de droguri injectabile declară că nu au niciun document de identitate la momentul interviului (le-au pierdut, li s-au furat sau nu au avut niciodată), iar 58% obțin venituri din activități ilegale (dintre aceștia 21% sunt femei).

De asemenea, persoanele investigate au asigurări medicale în proporție de doar 36,8% și declară că au fost diagnosticați, pe parcursul vieții, de un medic, asistent medical sau alt specialist din domeniul medical, cu afecțiuni specifice adoptării unor comportamente riscante de consum de droguri: boli infecțioase (HIV, hepatita C, hepatita B, tuberculoză, boli cu transmitere sexuală) sau abcese ale locurilor injectate etc.. Totodată, 55,6% au experimentat  cel puțin o dată o supradoză la opiacee. 25,2% dintre subiecții investigați declară că au fost testați pentru HIV, iar 25,7% pentru HCV în ultimele 12 luni

Astfel, în urma testării rapide din produse biologice, comparativ cu studiul similar realizat în anul 2012, se constată scăderi ale prevalenţei HIV (de la 53%, la 28,9%) şi menţinerea prevalenţei HCV la un nivel ridicat (75,7%, comparativ cu 79,3%). În schimb, prevalența HBV înregistrată în cadrul acestui studiu (10,5%) se dublează față de cea identificată în 2012, în valoare de 4,7%.

Studiul Agenției Naționale Antidrog arată că heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), aceasta fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanțe (cele mai populare fiind combinațiile de heroină cu metadonă, cu noi substanţe psihoactive - NSP și cu cocaină.

Specialiștii informează că frecvența medie a injectărilor este de 2 ori pe zi, în cel puțin 26 din ultimele 30 de zile. Cu toate acestea, susține ANA, se menține un model intensiv de consum (de 4-5ori pe zi sau mai mult) pentru NSP (singure sau în combinații cu heroină sau metadonă) și benzodiazepine.

“Media vârstei de debut pentru consumul injectabil de droguri este de 19,5 ani, iar limita minimă declarată este de 7 ani. Mai mult de jumătate dintre subiecți (52,9%) au inițiat consumul de droguri în jurul vârstei de 18 ani.

Aproape 7 din 10 respondenți (64,1%) sunt consumatori de droguri injectabile cu istoric lung de consum - mai mult de 10 ani, față de o relativ redusă proporție de noi consumatori (3,9% se injectează de mai puțin de 2 ani).

Aproximativ jumătate dintre subiecți (48,1%) raportează utilizarea în comun de ace și seringi (au acceptat seringi folosite de altcineva sau au oferit altora astfel de seringi) în ultimele 30 de  zile, iar 36% au folosit seringi utilizate anterior”, se mai arată în documentul remis de ANA.

 

 

Mai multe articole despre:
heroină studiu agentia antidrog