Student de 23 de ani, fondator al unui canal de Telegram al opoziției ruse, condamnat la 8 ani de închisoare! Libertatea de exprimare, tot mai îngrădită
De la invazia sa în Ucraina, Rusia și-a înăsprit puternic controlul asupra presei independente și a înăbușit libertatea de exprimare. Ultima dovadă în acest sens o reprezintă decizia luată de un tribunal rus, care l-a condamnat la peste 8 ani de închisoare pe Dmitri Ivanov, fondatorul unui canal de Telegram al opoziției. Tânărul este acuzat că a răspândit dezinformări despre forțele armate ale Kremlinului.
Ivanov, în vârstă de 23 de ani, un activist pro-democrație și student la informatică care conduce canalul Telegram „Protest la MGU” (Universitatea de Stat din Moscova), a fost judecat sub acuzația de răspândire de informații false menite să discrediteze armata rusă, în conformitate cu o lege introdusă după ce Rusia a lansat invazia, , relatează G4Media.ro, care citează Sky News.
Într-un discurs ținut în sala de judecată, cu puțin timp înainte de anunțarea sentinței, Ivanov a declarat: „Pace pentru Ucraina, libertate pentru Rusia! Exemplul meu nu ar trebui să vă sperie. Trebuie să facem multe pentru a trăi în țara pe care o merităm și pentru a pune capăt acestui război”.
„Trebuie să înțelegeți că Rusia nu este Putin. Zeci de milioane de ruși sunt împotriva acestui război criminal… Acesta este un moment întunecat în istoria noastră, dar întotdeauna este cel mai întunecat înainte de răsărit”, a adăugat Ivanov.
Ivanov a făcut parte dintr-un mic grup de activiști vocali împotriva războiului care au rămas în urmă după invazia Rusiei în Ucraina, în ciuda amenințării tot mai mari de arestări.
Vorbind pentru The Guardian anul trecut, Ivanov a promis că va continua să organizeze proteste împotriva războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.
„Nu cred că ar trebui să-mi fie teamă sau să fug. Aceasta este țara mea”, a declarat el la acea vreme.
Ivanov se alătură acum unui grup din ce în ce mai mare de alți disidenți proeminenți care au fost încarcerați pentru că s-au pronunțat împotriva războiului, inclusiv politicienii de opoziție Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza.
Reamintim că Kremlinul a interzis presei să descrie atacul Moscovei asupra Ucrainei ca fiind un „asalt, invazie sau declarație de război”, iar autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a declarat că mass-media va fi blocată dacă nu va elimina „informațiile nesigure”.