Structură nouă în anul şcolar 2019-2020. Când încep cursurile. O vacanță este scoasă
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru „Adevărul”, că inclină să susţină propunerea elevilor de modificare a structurii anului şcolar, astfel încât anul viitor şcoală să înceapă mai devreme, pe 9 septembrie, dar să se încheie şi mai devreme cu o săptămână. Sindicatele profesorilor cer în continuare dezbateri, susţinând că cele două semetre sunt dezechilibrate, fapt ce îi dezavantejează pe elevi.
„Personal, aş susţine propunerea elevilor. Joi, la dezbatearea din cadrul Comisia de Dialog Social, elevii au propus modificarea structurii anului şcolar, în sensul eliminării vacanţei intersemestriale din luna februarie. Interesul nostru este să nu mai existe această fragmentare a Semestrului I. Elevii aveau vacanţa de Sărbători apoi reveneau la şcoală în perioada tezelor, pentru trei săptămâni şi apoi urma o nouă vacanţă de o săptămână. Poziţia unanimă a fost că această fragmentare nu este eficientă. S-a propus, prin urmare, eliminarea acestei vacanţe şi încheierea Semestrului I la vacanţa de sărbători. Problema era că astfel semestrele nu erau egale, primul având 14 săptămâni iar al doilea 21. S-a propus, prin urmare, ca şcoala să înceapă pe 9 septembrie, deci cu o săptămână mai devreme, şi să se încheie pe 12 iunie, cu o săptămână mai devreme. În plus, cred că ar trebui să ne gândim să facem ceva cu privire la vacanţa de vară. Consider că trei luni de inactivitate pentru elevi este prea mult. Nu mă gândesc la ore de curs, ci la activităţi extracuriculare”, a declarat vineri, ministrul Ecaterina Andronescu pentru „Adevărul”.
Ministrul a precizat că modificarea nu este încă aprobată, fiind necesar un ordin de ministru în acest sens. Andronescu a precizat că această problemă va fi luată în discuţie la începutul săptămânii viitoare.