MENIU

Streinu-Cercel la Realitatea Plus: Nu mai e vreme să ne jucăm cu virusul, asta înseamnă decese

Streinu-Cercel la Realitatea Plus: Nu mai e vreme să ne jucăm cu virusul, asta înseamnă decese

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul institutului "Matei Balș", trage un semnal de alarmă asupra amplorii pe care a luat-o pandemia și a precizat că atât timp cât sunt oameni care-și bată joc de eforturile medicilor și de sănătatea celor din jur, stoparea răspândirii bolii nu poate fi făcută decât prin măsuri și resticții mai dure. 

În direct la emisiunea "Sătătatea la control" de la Realitatea Plus, Streinu-Cercel a făcut apel la psihologi, specialiști în comunicare și mass media, ca factori de influențare a mentalul colectiv, să transmită mesajele adecvate. "Trebuie să le explicăm că nu mai e de joacă, pentru că aceasta joacă se traduce prin decese. Din păcate, noi, medicii suntem "la primire", noi nu putem face altceva decât să așteptăm oamenii să vină la spital, sigur, folosesc "așteptăm" între ghilimele, pentru că nu ne dorim așa ceva, dar asta se întâmplă. Trebuie să înțelegem că numărul de personal sanitar este limitat, nu numai la noi, ci oriunde în lume, iar depășirea acestui potențial de tratament se va traduce în cazuri care nu vor mai putea fi tratate corespunzător încă de la intarea în unitatea spitalicească. Aici trebuie să intervină mai ferm autoritățile locale, să le explice oamenilor că nu e de glumă," a precizat Cercel.

Specialistul epidemiolog a explicat că în actualul moment al evoluției pandemiei, ar fi nerealist să nu ne așteptăm la măsuri mai dure.

"Categoric vom ajunge la restricții care vor fi de amploare, pentru că la 10.000 de cazuri raportate sunt alte zeci de mii în spate, nedetectate sau care nu s-au manifestat. E timpul să ne focusăm pe salvarea de vieți omenești si asta se face în stradă. Noi trebuie să impărțim lumea în negativi și pozitivi -sigur, în sensul medical- astfel încât pe cei pozitivi să-i tratăm acasa, iar pe cei negativi să-i lasăm să-și vadă de treabă (...) Dacă înțelegem că stăm cu toți în aceeași barcă, vom trece mai ușor, pentru că deja efectele acestei pandemii se văd evident și sunt dramatice." a afirmat Adrian Streinu-Cercel, în direct la Realitatea Plus.