Care e strategia lui Tudose pentru CEX-ul de luni. Surse: Va juca ofensiv
Liderii PSD din tabăra lui Mihai Tudose au discutat telefonic cu premierul și au creionat strategia pentru CEx-ul fulger convocat luni de conducerea partidului.
Premierul Tudose ar fi confirmat susținătorilor săi că nu va demisiona, indiferent de evoluțiile de la Comitetul Executiv Național care va avea loc luni, la București, potrivit unor surse DCNews apropiate premierului.
Chiar dacă Liviu Dragnea i-o va cere, sau dacă partidul o va susține pe Carmen Dan, premierul Tudose va rămâne pe poziție, spun sursele citate.
Strategia de rezistență a grupăriui Tudose este bazată pe ipoteza că partidul nu va risca încă o moțiune de cenzură la adresa propriului guvern, mai ales că președintele Klaus Iohannis a amenințat că nu va numi un nou premier PSD.
Teama de costurile de imagine, dacă nu de pierderea guvernării, i-ar face pe liderii PSD să ajungă la o soluție de compromis.
Mai mult, dacă în CExN de luni se va putea mobiliza un număr mai mare de nemulțumiți de Liviu Dragnea decât cei care s-au exprimat până acum (cum a fost Adrian Țuțuianu, de la Dâmbovița) este posibil ca gruparea Tudose să treacă la ofensivă. Astfel, se speră în mobilizarea organizațiile din sud-vest, care l-au susținut pe Grindeanu, la precedenta moțiune, dar și a unor nehotărâți care ar dori mai multă putere pentru organizațiile locale.
Cozmin Guşă: În PSD s-au despărţit taberele, iar acest lucru nu îl avantajează pe Dragnea
În centrul disputei se va afla Ministerul de Interne. Și dacă balanța se înclină în favoarea premierului, iar partidul îi cere să plece ministrului de Interne, și dacă Tudose este pus la punct de către CExN, premierul nu o va mai păstra pe Carmen Dan la șefia MAI.
În primul caz, pentru că preia controlul asupra PSD de la Liviu Dragnea și va numi miniștri din propria echipă, în cel de-al doilea pentru că începe un război similar celui dus cu Sorin Grindeanu.
Premierul poate schimba orice ministru, cu acordul președintelui Iohannis, cu condiția să nu modifice structura politică a guvernului, fără să fie nevoie de un vot în Parlament.