MENIU

Strămoşii omului au descoperit antibioticele şi aspirina cu 50.000 de ani în urmă

Strămoşii omului foloseau substanţa activă din aspirina

Antibioticele şi medicamentele care reduc durerile sunt considerate achiziţii ale ştiinţei moderne. Nu este chiar aşa - noi cercetări asupra omului de Neanderthal arată că strămoşii omului ştiau să se trateze cu substanţe de bază din medicamentele actuale cu 50.000 de ani în urmă. 

Un nou studiu asupra primitivilor din regiunea Spaniei, bazate pe analiza dentiţiei, arată că oamenii de Neanderthal îşi tratau infecţiile dentare şi microbii intestinali într-un mod asemănător cu tratamentele de azi.

Potrivit studiului citat de Daily Mail, oamenii din urmă cu 49.000 de ani consumau plante care conţin antibiotice şi tranchilizante pentru a-şi trata infecţiile. 

Astfel, savanţii au aflat cu uimire că oamenii peşterilor au descoperit efectele benefice ale penicilinei şi aspirinei. Aspirina a fost sintetizată abia în 1890, însă substanţa activă din produsul medical era cunoscută cu mult timp în urmă.

"Se pare că omul de Neandertal avea o bună cunoaştere a plantelor medicinale şi a proprietăţilor anti-inflamatorii şi anti-durere ale unor substanţe naturale", a declarat Alan Cooper, profesor la centrul de studiere a ADN-ului din Adelaide University.

Potrivit acestuia, medicamentaţia strămoşilor noştri este mult mai sofisitcată decât se credea până azi. S-au detectat în dinţii vechi de mii de ani urme de penicillium fungus, antibioticul natural din care este derivat medicamentul cu acelaşi nume, precum şi acid salicilic, folosit în aspirina.

"Descoperirea de acum contrazice viziunea simplistă din imaginarul popular cu privire la oamenii cavernelor", a mai spus savantul potrivit The Independent.

Mai multe articole despre:
neanderthal omul de Neanderthal