MENIU

Românii fug unde văd cu ochii, străinii din Swaziland sau Burkina Faso le iau locurile de muncă

Muncitori din ţări exotice vin în România

În timp ce milioane de români au ales calea străinătăţii, iar o treime din cei ramasi în ţară îşi exprimă dorinţa de a munci peste hotare, la polul opus zeci de mii de straini vin la lucru in Romania.

Pozitiile ocupate variaza de la tatuatori, hamali la medici si directori de companii, iar tarile din care provin le auzi poate pentru prima data - Swaziland, Burkina Faso, Teritoriile Indepartate ale SUA, potrivit Wall-Street.ro.

Numarul salariatilor cetateni straini activi, care au muncit cu contract de munca in Romania, in anul 2013 a fost de 21.018 de persoane. Aceasta cifra este in crestere fata de anul anterior, cand in Romania au lucrat cu contract de munca 20.166 de persoane.

Principalele tari din care provin salariatii cetateni straini sunt: Turcia, China, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Franta, Grecia si Filipine.

De asemenea, zeci de muncitori provin din tari exotice, foarte indepartate de Romania, intre care se numara Camerun (24 de persoane), Sudan (18 persoane), Coasta de Fildes (14 persoane), Congo (12 persoane), Ecuador (11 persoane), Swaziland (2 persoane), Burkina Faso (o persoana) sau Reunion (o persoana).

Cetatenii straini ocupa meserii din cele mai variate, fiind inregistrati in aproape toate ocupatiile din Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Cei mai multi straini au contracte de munca inregistrate pentru meseriile de director general (754), sofer autocamion (744), comisioner (496), guvernanta (433), manipulant marfuri (421), administrator (412), bucatar (408), lucrator comerical (322), agent de vanzari (288) si manager proiect (265).