MENIU

Stoltenberg: Rusia, "o amenințare directă" la securitatea NATO. MOTIVELE pentru care summitul de la Madrid va fi ''istoric şi transformator''

Jens Stoltenberg secretar general NATO/ Foto: Profimedia

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a declarat, miercuri, că Rusia reprezintă o "ameninţare directă" pentru securitatea ţărilor NATO, ai căror lideri s-au reunit zilele acestea în cadrul unui summit care va fi "istoric şi transformator", în faţa "celei mai grave crize de securitate" de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

"O vom spune clar", în timpul summitului care urmează să revizuiască foaia de parcurs a Alianţei pentru prima dată din 2010, "că Rusia reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea noastră\", a subliniat şeful NATO, citat de Agerpres.

Potrivit lui Stoltenberg, cele 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice vor răspunde într-o manieră "puternică şi unită la toate ameninţările şi provocările" cu care lumea se confruntă în prezent.

Conceptul Strategic al NATO, revizuit: ce se întâmplă cu Rusia și China

Oficialul NATO a prezentat și câteva dintre motivele pentru care summit-ul desfășurat zilele acestea la Madrid va fi unul transformator, printre"deciziile istorice" anunțate aflându-se aprobarea unui nou Concept Strategic care să stabilească politicile Alianței pentru următorul deceniu, într-o "lume mai competitivă şi mai periculoasă, pentru a proteja toţi aliaţii şi cei circa un miliard de cetăţeni".

Reamintim că anteriorul Conceptul Strategic a fost aprobat în urmă cu 12 ani. Documentul din 2010 recunoştea Rusia drept partener strategic al NATO.

Stoltenberg a subliniat că documentul care va fi adoptat astăzi va reflecta faptul că lumea este în prezent "cu totul diferită" faţă de acum 10 ani: "Acum nu va mai fi cazul. Aştept ca, atunci când liderii vor cădea de acord asupra Conceptului Strategic, să menţioneze fără echivoc că Rusia reprezintă o ameninţare directă la securitatea noastră şi aceasta se va reflecta în Conceptul Strategic".

În ceea ce priveşte China, care nici măcar nu era menţionată în Conceptul Strategic din 2010, liderii aliaţi intenţionează să indice că în 2022 Beijingul reprezintă "o provocare la adresa valorilor, intereselor şi securităţii" aliate.

Creșterea forței de reacție rapidă a NATO: deadline

La summitul de la Madrid, aliaţii urmează să dea undă verde creşterii forţei de reacţie rapidă, de la 40.000 de militari în prezent, la peste 300.000. Forţa de reacţie rapidă a NATO este o forţă multinaţională înalt pregătită şi avansată din punct de vedere tehnologic, formată din componente terestre, aeriene, maritime şi din forţa pentru operaţiuni speciale pe care alianţa o poate desfăşura rapid oriunde este nevoie.

Stoltenberg a asigurat că sporirea numărului acestei forţe "va fi gata" pentru 2023.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Legat de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, după anunțul Turciei care susține că nu se va opune procesului, Stoltenberg a pus accentul pe rapiditatea acestuia. Astfel, şeful NATO a subliniat că Helsinki şi Stockholm şi-au depus cererile de intrare în NATO în luna mai, iar la summitul de la Madrid liderii aliaţi vor lua decizia de a invita cele două ţări să se alăture organizaţiei transatlantice.

"După invitaţie, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente. Acest lucru ia întotdeauna timp, dar mă aştept ca şi în acest caz lucrurile să meargă repede pentru că aliaţii sunt pregătiţi pentru ca procesul de ratificare să se desfăşoare cât mai repede cu putinţă", a precizat Jens Stoltenberg. 

Aderarea unei ţări la NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri. Turcia este un aliat NATO de peste 70 de ani şi are a doua cea mai mare armată a alianţei.