Stoltenberg, anunțul așteptat de Ucraina: NATO e gata să furnizeze mai multe arme, timp de câțiva ani, în războiul cu Rusia
NATO a anunțat că va oferi arme Ucrainei timp de câțiva ani, dacă va fi nevoie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat oficial că Alianța poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani.
„Aliaţii sunt gata să ofere şi mai mult, precum şi armament mai modern şi mai greu", a anunțat Stoltenberg, la BBC, potrivit Agerpres.
„Suntem gata să furnizăm mai multe arme Ucrainei, recunoaștem urgența situației. NATO nu se va implica direct în războiul din Ucraina, cu trupe capabilități, dar sunt alte moduri în care putem ajuta Ucraina. Acest război poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. (...)
Cea mai simplă cale ca războiul să înceteze este ca Putin să își retragă trupele (din Ucraina) dar trebuie să fim realiști și să spunem că nu sunt semnale care să indice așa ceva”, a explicat Stoltenberg.
În același timp, secretarul general al NATO a refuzat să comenteze despre sistemele de armament provenit din fiecare stat membru, dar a anunțat că „rezultatele armelor livrate până acum Ucrainei sunt clare”.
„E important să înțelegem că e bine să nu detaliem despre ce arme este vorba, dar putem preciza că este vorba despre mai multe tipuri de arme defensive și putem vedea efectele lor pe teren. (...) Vedem şi efectul acestor sisteme, arme, pe câmpul de luptă, în fiecare zi. Vedem toate blindatele ruseşti distruse, vedem că Ucraina are capacitatea de a doborî rachete şi avioane ruseşti", a mai spus Stoltenberg, citat de Agerpres.
Declarațiile clare și ferme ale lui Stooltenberg au fost făcute după cererile liderilor ucraineni, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski. Joi, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a revenit cu cererea pentru armament.
„Cu cât primim mai multe arme și cu cât ajung mai devreme în Ucraina, cu atât mai multe vieți omenești vor fi salvate. (...) Agenda mea conține doar trei lucruri: arme, arme, arme!”, a declarat Kuleba joi, la sediul NATO.