Ştii ce conţine cu adevărat vopseaua de ouă din magazinele româneşti?
Vopseaua de ouă conține până la 10 tipuri de E-uri relevă un studiu al Infocons.
Infocons a analizat 35 produse tip vopsea de oua, achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre reprezentatii ONG-ului din supermarket-uri, de la 3 producatori/ furnizori /distribuitori.
94.28 % dintre produsele ce au facut obiectul studiului au mentionat pe eticheta capacitatea de vopsire, acestea variaza in functie de gramajul plicului si tipul de vopsea folosita astfel:
- cu 7 grame de vopsea granulate galben sau albastru se pot vopsi 10 oua si tot cu acceasi cantitate de vopsea dar de culoare rosie sau verde se pot vopsi 12 oua;
- cu 5 gr. de vopsea lichida se pot vopsi 10 oua sau cu 10 grame de vopsea lichida se pot vopsi 30 oua.
Numarul de E-uri (aditivi alimentari) continute in produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 1 si 10 E-uri, astfel:
3 % din produsele analizate au in continut 1 E - vopsea praf;
20 % din produse analizate au in continut 2 E – vopsea praf/ganulata;
9 % din produse analizate au in continut 3 E – vopsea granulate si vopsea lichida;
11 % din produsele analizate au in continut 4 E –vopsea lichida;
14 % din produsele analizate au in continut 5 E –vopsea lichida;
9 % din produsele analizate au in continut 6 E –vopsea lichida;
3 % din produsele analizate au in continut 7 E –vopsea lichida;
11 % din produsele analizate au in continut 8 E –vopsea lichida;
6 % din produsele analizate au in continut 9 E –vopsea lichida;
14 % din produsele analizate au in continut 10 E – vopsea lichida.
Produsele ce fac prezentul studiu au fost gasite sub diferite tipuri, si anume: vopsea granulata, vopsea lichida, vopsea praf si cu diferite culori.
Toate produsele studiate au mentionat pe eticheta informatiile privind gramajul atat / produs cat si / pachet, aceasta variaza de la 5 grame / produs pana la 12 grame / produs pentru cele ambalate individual si de la 15 grame (3 buc * 5 g) pana la 28 grame (4 buc * 7 g) pentru cele ambalate la set.
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Studiul a fost realizat in perioada 25 Martie – 4 Aprilie 2016, pe baza informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor tip vopsea de oua, existente pe piata romaneasca. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici.