MENIU

Stenograme Vosganian-Tăriceanu, pentru Niculae: ”Nu-mi smulge inima din piept” ”Lasă-mă cu vrajeala”

Varujan Vosganian a scăpat de problemele penale după ce a lăcrimat, s-a miruit și s-a rugat de colegii senatori să nu-i ridice imunitatea. „Evenimentul zilei” vă prezintă cum fostul ministru apăra interesele Interagro cu toată puterea, într-o ședință de guvern. Prim-ministrul din acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu a sesizat insistența anormală a lui Vosganian pentru interesele lui Ioan Niculae. În ediția tipărită EVZ am publicat o parte din această discuție. Acum puteși să vedeți stenograma completă cu tot schimbul de replici prin care Varujan Vosganian se dădea de ceasul morții să-i obțină lui Niculae un preț mai mic pentru gaze naturale.

Nota şedinţei de Guvern din 27.02.2008, astfel cum reiese şi din extrasul stenogramei acestei din urmă şedinţe.

Varujan Vosganian: Lucrurile în privinţa asta stau aşa, stimaţi colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie şi am prezentat…Industria are 9000 de salariaţi şi consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creşterea gazului natural, ci este faptul că, o dată cu creşterea gazului natural şi, atenţie, la ei nu creşte cu 8%, la ei creşte cu…mai mult, pentru că preţul gazului la industrie este 60% intern şi 40% extern şi atunci…..

Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrăşăminte din Rusia şi China sau de la ăştia care au gaze?!

Varujan Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeţí dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9000 de salariaţi, 70% din producţia lor se duce la export, deci….

Varujan Vosganian: Ştiţi cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau aşa: există anumite industrii la care în toate ţările se face această treabă, se lucrează prin preţul materiei prime. Noi, România, am evitat. Spre deosebire de alte ţări, industria de îngrăşăminte din România a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adică între 9 şi 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitaţi că ei consumă 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, dacă ăştia se opresc mâine, noi o să avem o mare problemă şi pe piaţa internă de gaz că s-ar putea să trebuiască…

Călin Popescu Tăriceanu: Să ne scadă preţurile…

Mai multe pe evz.ro