MENIU

Stelian Tănase: „E o ușurare că Vasile Dâncu nu mai e la Ministerul Apărării. Kovesi face pe mielușica, dar era, cu Coldea, într-o gașcă”

Laura Codruța Kovesi Foto: INQUAM/Octav Ganea

Stelian Tănase susține că Vasile Dâncu este „un om periculos, care a fost demis” de la Ministerul Apărării de Klaus Iohannis din cauza diferențelor de discurs față de NATO și aliați în legătură cu poziționarea față de Moscova și războiul din Ucraina. Politologul a făcut o paralelă cu demiterea Laurei-Codruța Kovesi de către Iohannis, dar a subliniat că acum „face pe mielușica, dar este aceeași persoană ca atunci”, la Controversat, cu Ionela Arcanu.

„Vasile Dâncu a fost demis. Părerea mea e că i s-a cerut demisia. A fost o fricțiune între el și oamenii de la NATO și cu războiul din Ucraina și s-a spus să fie deplasat un pic. Iohannis ia-a cerut demisia sau l-a presat. Nu stiu daca i-a spus demisioneaza ca nu mai pot sa te tin.

Ultimele declarații ca ministru au fost fabuloase, nu știam ca bate campii așa. Bine că a plecat. Cred ca Iohannis i-a cerut să plece, că a văzut că în partid nu mai are sustinere. Daca Dâncu ar fi avut partidul in spate, nu ar fi indraznit sa-i ceara demisia. L-a vazut ca nu mai are sustinere, ca e o vulnerabilitate, iar dupa declaratiile vulnerabile, PSD a incercat sa scape. Mai ales ca e un om care se crede destept. Mi s-a părut că e o ușurare că acest om periculos nu mai e la Ministerul Apărării. 

Când am auzit că a plecat, i-am revăzut declarațiile. Parcă prea suna în aceeași tonalitate cu Moscova, suna altfel ca limbajul lui Stoltenberg, mi s-a parut ca sună paralel. E bine ca a plecat. Nu am nimic împotriva lui, dar mă simt mai liniștit că nu ma este acolo”, 

În schimb, într-o situație asemănătoare, Codruța Kovesi „nu a cedat, și Dâncu a cedat”, a mai observat Stelian Tănase, explicând diferența dintre poziționările celor doi în fața președintelui Klaus Iohannis.

„Pe doamna Kovesi o respect si am aparat-o in situații dificile. Face pe mielușica. Îmi aduc aminte ca facea parte dintr-o gașcă cu Maior, era Dâncu, era Ghiță, Coldea, și dna Kovesi facea parte din gașcă, se intruneau in diverse colective. Să nu uitam. E aceeasi persoană. Nu aș vrea să ne lase impresia ca e o mielușică și că am uitat. Nu am uitat”, a mai spus Stelian Tănase la Controversat.