MENIU

Stelian Ion: „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost croită greşit de la bun început”

Stelian Ion - ministrul Justiției

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a fost "croită greşit de la bun început", în timp ce fostul preşedinte al CSM Lia Savonea a catalogat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ drept "inacceptabil".

Ministrul Justiţiei a afirmat, în cadrul dezbaterilor pe fond, că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost croită greşit de la bun început.

„La momentul înfiinţării nu au fost date explicaţii de niciun fel. Nu s-a spus: trebuie venit cu o secţie nouă ca o garanţie şi în ce constă acea garanţie. Or, vă spun sincer, eu nu văd că această secţie (...) ar reprezenta ea însăşi o garanţie pentru independenţa justiţiei. Este croită greşit de la bun început într-un context de conflict, aproape conflict social, au fost în urma acestor propuneri legislative frământări sociale majore despre care nu ne putem face că uităm. (...) Justiţia este în principal despre şi pentru oameni", a afirmat Stelian Ion.

„Vreau să ne uităm împreună la acest aviz - numărul 924 din 2018 al Comisiei de la Veneţia - şi într-adevăr sunt de acord că trebuie să îl citim integral, nu pe bucăţi. Acele garanţii la punctul 84 (...) nu se referă la superimunităţi. Imunităţi există - articolul 42 din legea 304/2004, acele aşa-zise imunităţi referitoare la percheziţie, la măsurile preventive. Nicăieri Comisia de la Veneţia nu a sugerat că ar trebui să existe superimunităţi şi dacă societatea românească discuta de necesitatea înlăturării imunităţii pentru parlamentari, să fie păstrate doar imunităţile pentru opiniile şi voturile exprimate, să creăm pentru o altă categorie imunităţi, consider că este total nepotrivit. Însă, garanţiile la care se referea Comisia de la Veneţia mai degrabă se circumscriu unei alte idei, aceea de implicare a CSM în numirea procurorilor", a declarat ministrul.

Mai multe articole despre:
stelian ion