MENIU

Stelian Ion, atac la adresa Curții Constituționale și a lui Valer Dorneanu. O instituție retrogradă, încă poartă haine comuniste

CCR Foto: INQUAM/George Călin

Fostul ministru USR al Justiției, Stealian Ion, a lansat un atac fără menajamente la adresa Curții Constituționale, în disputa legate de faptul că judecătorii n-ar trebui sancționați dacă dau sentinţe conforme dreptului european, dar în contradicție cu decizii ale CCR.

”Nu doar o sfidare faţă de instanţa europeană, ci un dispreţ total faţă de soarta ţării”, a scris Ion pe Facebook, acuzându-l pe preșdinetele instituție, Valer Dorneanu, că astfel "îşi apără deciziile cu încărcătură politică pe care le-a girat”.

”Efectele declaraţiei Curţii Constituţionale privind decizia recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în chestiunea supremaţiei dreptului european nu vor întârzia să apară. Declaraţia CCR este nu doar o sfidare faţă de instanţa europeană, ci un dispreţ total faţă de soarta ţării. Chiar şi în prezent, Constituţia României stabileşte că «prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne»”, a scris fostul ministru USR al Justiției
 
CCR ”rămâne o instituţie retrogradă, iar preşedintele Valer Dorneanu ne arată că poartă încă hainele comuniste şi năravurile căpătate în PDSR/PSD”, a mai afirmat acesta.
 
Recent, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că judecătorii instanţelor naţionale care nu aplică prevederi ale curţilor constituţionale din țările respective, pentru că le considera ca nefiind în concordanţă cu dreptul Uniunii Europene, nu pot fi trași la răspunde disciplinar pentru acest fapt.
 

Curtea Constituţională a României a transmis că decizia CJUE nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituţiei în vigoare, "care, însă, nu se poate face de drept".