MENIU

Statul va putea schimba regulile de atribuire a contractelor de achiziţii publice

<p>Cui vor fi alocaţi banii publici</p>

La începutul lui 2014 au fost adoptate trei noi directive în domediul achiziţiilor publice şi al concesiunilor. Acestea urmează să intre în vigoare în a doua parte a acestei luni, statele membre ale Uniunii Europene având la dispoziţie doi ani pentru a transpune acest pachet în legislaţia naţională.

Cele trei directive par să urmărească, printre altele, simplificarea şi flexibilizarea regulilor aplicabile procedurilor de achiziţie publică şi respectiv concesiune, potrivit Adevarul.ro.

Criteriul economic poate fi prioritar

„Printre modificările aduse se numără şi faptul că cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic este criteriul principal de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Astfel, autorităţile contractante pot să ţină seama de combinaţia între calitatea lucrărilor, produselor sau serviciilor prestate, aspecte de ordin social, de mediu şi cele privind preţul şi costurile pe ciclul de viaţă al respectivelor lucrări, produse sau servicii, statele membre putând să elimine criteriul preţului celui mai scăzut sau să îi limiteze aplicarea", arată avocatul Alina Stancu Bîrsan, Partener al casei de avocatură PeliFilip.

Ce facem cu legislaţia internă?

În timp ce luarea în considerare a unor aspecte mai diverse în evaluarea ofertelor este îmbucurătoare, va fi interesant de văzut în ce formă aplicarea acestui criteriu va fi transpusa în legislaţia internă într-o manieră care să asigure în acelaşi timp transparenţa şi concurenţa necesare în cadrul proceselor de achiziţie publică.

În plus, directivele extind cazurile în care autoritatea contractantă poate aplica procedura competitivă de negociere (actuala procedură de negociere cu publicare prealabilă din legislaţia internă), armonizându-le cu situaţiile în care se aplică procedura dialogului competitiv.

Potrivit sursei citate, scopul vizat este ca autorităţile contractante să poată asigura o mai bună adaptare a contractelor de achiziţii publice la nevoile lor concrete şi la cele mai potrivite soluţii ce se impun dată fiind natura, complexitatea, structura juridică şi financiară sau riscurile proiectelor vizate. În aceeaşi notă a fost reglementată şi noua procedură a parteneriatului pentru inovare. Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
null