MENIU

Statul pune frână chirurgiei viitorului! Avem roboţi, dar nu sunt întreţinuţi

Statul pune frână chirurgiei viitorului! În timp ce în alte ţări se fac anual chiar şi o mie de intervenţii cu ajutorul roboţilor, la noi, numărul abia ajunge la 150. Roboţi avem, însă numai câţiva sunt folosiţi, chiar dacă statul a plătit pentru fiecare peste un milion de euro. Intervenţii se fac doar dacă pacienţii acoperă integral costurile sau dacă plătesc spitalele. Material realizat de Emanuela Schweninger.

Domnul Ivan a fost diagnosticat cu cancer în această primăvară. După ce a făcut radioterapie, medicii au decis să-l opereze. A vrut să plece în Turcia, dar a auzit că se pot face intervenţii de mare precizie cu ajutorul roboţilor daVinci şi la noi în ţară. A fost norocos şi a şi fost operat.

Instrumentarul folosit pentru o intervenţie costă în jur de 2.500 de euro. Iar întreţinerea aparatului, 12 mii de euro lunar. Din cauza costurilor mari, în urmă cu doi ani, şefii de la Sănătate nu au mai alocat separat bani pentru operaţii.

În spitalele din ţara noastră sunt şapte astfel de roboţi, însă doar patru dintre ei sunt folosiţi: în Capitală, Cluj şi Timişoara. Anual, se fac între 100 şi 150 de operaţii cu ei.

La Cluj, doar cinci pacienţi pot fi operaţi gratuit. Ceilalţi plătesc 6.500 de euro.

În ţară, sunt zeci de chirurgi care au învăţat în clinici din străinătate să opereze cu ajutorul roboţilor. Acum, doar o parte dintre ei mai operează.

Mai multe articole despre:
roboţi video chirurgie