MENIU

Statul nu are bani să restituie taxa auto

<p>Taxa auto </p>

Statul caută noi soluţii pentru a taxa poluarea produsă de maşini, dar şi pentru a restitui banii încasaţi din vechile taxe auto, pe cale administrativă. Dacă se ajunge la procese, statul trebuie să plătească inclusiv penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată. Şi nu sunt sume mici. În situaţia în care toţi românii ar încerca să recupereze pagubele în instanţă, decontul s-ar ridica la cinci miliarde de lei. 

Odată cu eliminarea timbrului de mediu, bugetul Fondului de mediu - din care sunt finanţate programele de reducere a poluării, precum Rabla - a scăzut cu peste 50%. Problema este că taxa auto, revendicată de plătitori, nu poate fi returnată din sumele colectate din taxa pe sacoşa de plastic, spre exemplu, pentru că ar fi vorba despre deturnare de fonduri, spun reprezentanţii Fondului de Mediu.


La suma de restituit se vor adăuga dobânzi, penalităţi de întârziere și chiar cheltuieli de judecată, dacă banii sunt recuperaţi în instanţă.

O comisie interministerială caută în acest moment soluţii. Problema principală: de unde returnează statul taxa?


Eliminarea timbrului de mediu ridică şi altă problemă: invazia rablelor. Potrivit unei informări a Registrului Auto Român, la solicitarea revistei Capital, numărul maşinilor de import second hand pentru care RAR a eliberat cărţi de identitate în ianuarie a crescut cu 30% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Dintre aceste maşini, 10% sunt produse între 1970 şi 2000, în timp ce majoritatea, adică 77%, au fost asamblate între 2.000 şi 2010. Doar 13% din maşinile second importate sunt mai noi de şapte ani. 

Mai multe articole despre:
poluare auto taxă de mediu