Statul brazilian Sao Paulo dă undă verde campaniei de vaccinare antiCovid-19 cu un vaccin rusesc, NEOMOLOGAT încă
După Marea Britanie, un alt stat dă startul campaniei de vaccinare antiCovid. Vorbim despre statul Sao Paulo, principalul centru financiar, economic și comercial al Braziliei. Anunțul privind debutul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost făcut de Joao Doria, guvernatorul statului brazilian. Campania va fi derulată începând din 25 ianuarie, iar imunizarea se va face cu vaccinul chinez Coronavac, care nu a fost încă omologat de de Agenţia Naţională de Supraveghere a Sănătăţii (ANVISA), informează AFP, citat de Agerpres.
Primele persoane care vor beneficia de vaccinul rusesc sunt cele din domeniul sanitar, urmate de cele de peste 60 de ani, de cele indigene şi de quilombolas, membri ai comunităţilor de descendenţi ai sclavilor fugari.
În total, nouă milioane de persoane urmează să fie vaccinate până în martie în cel mai bogat şi mai populat stat al Braziliei, cu 46 de milioane de locuitori.
În acest scop, Doria a anunţat înfiinţarea a 5.200 de centre de vaccinare.
Pentru ca acest program să fie implementat la datele stabilite de guvernul din Sao Paulo, vaccinul Coronavac, produs de laboratorul chinez Sinovac, trebuie omologat de Agenţia naţională de supraveghere a sănătăţii ANVISA.
Însă cererea de omologare nu a fost încă depusă, chiar dacă faza a treia a studiilor clinice pe câteva câteva mii de voluntari în Brazilia este deja într-un stadiu avansat.
Aflată pe locul trei în topul celor mai afectate state ale lumii de pandemia de coronavirus, după SUA și India, Brazilia a raportat până în prezent peste 6,6 milioane de cazuri de COVID-19 și 177.388 de decese.
Acordul semnat de guvernul din Sao Paulo cu Sinovac prevede achiziţionarea a şase milioane de doze care urmează să ajungă în Brazilia până la sfârşitul lunii şi fabricarea locală a 40 de milioane de doze suplimentare.
Ieri, autorităţile din Sao Paulo au anunţat că patru milioane de doze vor fi vândute altor state braziliene.
Guvernul federal a semnat, la rândul său, un acord cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca pentru fabricarea locală a peste 100 de milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford, aflat tot în faza a 3-a a studiilor clinice în Brazilia.
Tot ieri, Ministerul Sănătăţii a anunţatcă intenţionează să semneze săptămâna aceasta un memorandum de intenţie cu Pfizer pentru achiziţionarea a 70 de milioane de doze, mai arată sursa citată.