MENIU

Statul a câștigat procesul cu frații Micula. Milionarii au de înapoiat 395 milioane de euro

Statul a câștigat procesul cu frații Micula

Guvernul trebuie să recupereze 395 de milioane de euro de la frații Micula. Tribunalul Uniunii Europene a respins, în rejudecare, pretenţiile ridicate de Ioan și Viorel Micula, fondatorii grupului de firme European Drinks.

Suma a fost achitată în decembrie 2019, de guvernul condus de Ludovic Orban, după ce oamenii de afaceri au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru punerea în executare a sentinței inițiale.

„În memorandumul pe care l-am aprobat, clar după efectuarea plății, care este obligatorie, indispensabilă, reprezentanții Ministerului Finanțelor, casele de avocatură și reprezentanții din direcțiile juridice imediat întreprind toate demersurile în toate litigiile pe care le avem pentru a comunica faptul că noi am plătit suma de bani pe care o aveam de plătit în conformitate cu titlul executoriu. Un fel de poprire pe conturile Romatsa, adică nu i s-a permis Eurocontrolului să achite contravaloarea serviciilor prestate de Romatsa, serviciilor aeriene prestate de Romatsa și banii au fost ținuți blocați și Romatsa în momentul de față nu are bani. ”, spunea Ludovic Orban în 2019.

Ciolacu vrea să își liniștească alegătorii: Nu va fi nicio creştere de cotă de TVA anul viitor

La acel moment oamenii de afaceri au avut câştig de cauză la Tribunalul UE care a anulase o decizie a Comisiei Europene din 2015. Aceasta stabilise că România nu era obligată să pună în aplicare decizia Tribunalului Arbitral de la Washington din 2013 privind acordarea de către România de despăgubiri către oamenii de afaceri.

Mai exact, în 2013, fraţii Micula câștigaseră la Washington despăgubiri de 84,5 de milioane de euro pe motiv că România le-a promis patronilor de la European Drinks facilități fiscale pentru zone defavorizate, însă după aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 nu le-a mai acordat pentru că erau considerate ajutor de stat. Cu dobânzi şi penalităţi, suma a ajuns la 395 de milioane de euro.

În ianuarie 2022, Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE a anulat decizia Tribunalului UE care, la rândul lui, anulase decizia Comisiei Europene prin care despăgubirile de 178 de milioane de euro cu dobânzi și penalizări au ajuns la 395 de milioane de euro către fraţii Ioan şi Viorel Micula.

Decizia de la Tribunalul Uniunii Europene nu este definitivă, iar acesta poate să fie atacată cu apel de oamenii de afaceri la Curtea Europeană de Justiție. 

Rezistența la cutremur a blocurilor din România, evaluată de Enciclopedia Mondială a Locuințelor. Ce (ne)șanse sunt să ne pice casa la primul seism