MENIU

Stațiunile din Romania unde poți să mergi la tratament balnear, în funcție de afecțiune

Romania are foarte multe stațiuni unde poți să mergi la tratament balnear

În domeniul turismului balnear, există o gamă diversă de servicii care cuprind turismul medical, turismul de wellness și spa, și multe altele. Stilul de viață urban pe care îl avem, deseori sedentar, ne determină să căutăm soluții pentru a ne recăpăta vitalitatea și bunăstarea. România este o destinație ideală, deoarece dispune de un potențial vast, datorită apelor minerale și termominerale terapeutice, nămolurilor, turbelor și gazelor mofetice.

În țara noastră, există numeroase stațiuni balneare și centre de sănătate tradiționale, care oferă condițiile ideale pentru menținerea și îmbunătățirea stării de bine. Astfel, în funcție de necesitățile individuale și de sfatul medicului, puteți alege stațiunea balneară care vă poate oferi tratamentul potrivit pentru afecțiunile de care suferiți.

Este important să luați în considerare recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății și să vă asigurați că stațiunea selectată oferă serviciile și facilitățile adecvate pentru îmbunătățirea bunăstării dumneavoastră. 

Boli digestive

Staţiunile cu ape carbogazoase, printre care Borsec și Tuşnad sunt cele mai populare, oferă remedii pentru tratarea bolilor cardiovasculare, bolilor de nutriţie şi digestive (cum sunt constipaţia cronică sau gastrita cronică hipoacidă); a bolilor endocrine şi a tulburărilor renale. Ele sunt indicate în cazul celor care vor să slăbească sau al celor care vor sa scape de oboseala cronică şi stres (nevroză astenică).

Reumatism

Staţiunile balneare cu ape sărate şi nămoluri sapropelice precum Techirghiol şi Sovata sunt cunoscute pentru proprietăţile lor antiinflamatorii. Acestea sunt recomandate în special pentru persoanele care suferă de afecţiuni reumatismale degenerative precum spondiloze şi poliartroze, dar şi pentru cele cu afecţiuni reumatismale inflamatorii sau posttraumatice, cum ar fi stările după entorse, luxaţii şi fracturi. De asemenea, aceste staţiuni sunt recomandate şi pentru tratarea afecţiunilor ginecologice şi dermatologice. Herculane este cunoscută pentru tratamentele destinate afecţiunilor reumatismale.

O mamă supărată că fiul său are teme de vacanță a împărțit internetul în două: „Eu refuz să-mi supun copilul la asemenea tratament”

Afecţiuni cardiovasculare

Staţiunile balneare cu ape iodurate, unde Govora ocupă un loc de cinste, sunt recomandate persoanelor care suferă de probleme de circulaţie periferică şi tensiune arterială crescută. Aceste staţiuni sunt deosebit de benefice pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, dar şi pentru cei cu probleme bronho-pulmonare cum ar fi astmul bronşic sau bronşitele acute şi cronice. Tratamentele balneare ajută la relaxare, corectarea posturii şi alignamentului corpului, îmbunătăţind în acelaşi timp mobilitatea articulaţiilor şi reeducând respiraţia.

Afecţiuni respiratorii

Staţiunile cu ape sulfuroase, cum ar fi Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti și Herculane au efecte benefice asupra aparatului respirator şi sunt indicate pacienţilor cu sinuzită cronică, astm, bronşită cronică, tuberculoză.

Mofetele

Una dintre bogăţiile naturale cu care ţara noastră se poate mândri este mofeta. Termenul provine din latinescu „mephitis” care înseamnă „emanaţie puturoasă”. Mofetele sunt emanaţii de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conţinut de 95 – 98 % bioxid de carbon. În ţara noastră, mofete naturale se găsesc la Covasna, Băile Tuşnad, Borsec, Buziaş, Balvanyos, Malnaş Băi, Harghita Băi, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Vatra Dornei.

Legumele care te îngrașă mai mult decât shaorma sau o prăjitură savuroasă

Indicaţii:

– Afecţiuni cardiovasculare, infarct miocardic vechi;
– Cardiopatia ischemică, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută;
– Boli dermatologice: psoriazis, eczeme cronice;
– Bolile sistemului nervos: afecţiuni ale sistemului nervos periferic (poliradiculonevrite, neuropatia diabetică) afecţiuni ale sistemului nervos central (sechele după AVC, nevroza astenică);
– Afecţiuni ginecologice şi endocrine, tulburări ale funcţiei sexuale;
– Aparatului locomotor: spondilopatii, artroze şi poliartroze;
– Afecţiuni asociate: afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabet zaharat şi complicaţiile sale, ulcer cronic de gambă, hiperuricemie, obezitate, dislipidemie, limfedem), cardiopatie ischemica instabilă, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă decompensata, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, afecţiuni respiratorii, afecţiuni acute, tumori maligne (cancer de orice tip).

Atenţie, mofetele au şi unele contraindicaţii:

– Tulburări de ritm cardiac, fibrilaţie;
– Epilepsie;
– Intervenţii chirurgicale recente;
– Anemie;
– Hemoragii de orice cauză;
– Psihopatii, psihoze;
– Afecţiuni în stadiu acut, boli infecţioase, boli venerice;
– Tumori maligne (cancer de orice tip);
– Decompensare cardiacă avansată