Statistici sumbre: În România, 6 femei mor în fiecaze zi de cancer de col uterin
Şase românce mor în fiecare zi de cancer de col uterin. Asta pentru că programul naţional de depistare a bolii nu funcţionează cum ar trebui. Bani sunt, dar medicii de familie nu se înscriu în program, iar pacientele nu pot fi trimise la ginecolog pentru investigaţii. Nici programul de reconstrucţie mamară nu le este de folos doamnelor care au fost operate la sâni. Pentru că nu este promovat de autorităţi, româncele nu ştiu de existenţa lui.
Toate femeile care au între 25 şi 64 de ani, chiar dacă sunt sau nu asigurate, pot fi testate gratuit împotriva cancerului de col uterin în centrele din întreaga ţară.
"Nu există niciun semn, niciun simptom care să o avizeze că ar putea să aibă, pur şi simplu nu există. Când apar acestea, sunt mult, mult prea târziu pentru a asigura o supravieţuire de calitate şi de lungă durată", a afirmat Radu Vlădăreanu, medic ginecolog.
Până acum, doar 470 de mii de femei din 5,5 milioane au fost testate gratuit. Motivele sunt două: numai şase mii de medici de familie s-au înscris în program şi, în plus, româncelor le este ruşine să meargă la ginecolog.
Datele sunt alarmante. În România, şase românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Adică, de patru ori mai mult decât media la nivelul ţărilor europene.
"Încurajez Guvernul României să implementeze strategia pe care o are prin programe complete astfel încât să beneficieze de investigaţii de depistare a cancerului femeile din toate regiunile ţării, indiferent de veniturile lor", a afirmat Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România.
La cancerul de sân aceeaşi poveste. În prezent, două din trei românce sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii. Pentru 800 de paciente care au suferit o operaţie de extirpare a sânilor, statul oferă câte 3.150 de lei pentru reconstrucţia mamară. Însă, doar 184 de femei s-au înscris în program.
"Vreau să vă dau doar ca orientare de cost ce înseamnă tratarea unui pacient cu cancer în momentul de faţă în România. Cost mediu lunar mai mult de 5.000 de euro", a precizat Nicolae Băncioiu, ministru Sănătăţii.
În timp ce româncele nu merg la medic să afle dacă suferă de cancer în stadii incipiente, specialiştii americani trag un semnal de alarmă legat de faptul că în ţara lor femeile încep să îşi facă mamografii prea devreme. Medicii din SUA spun că astfel de investigaţii trebuie efectuate anual, dar după vârsta de 45 de ani.