MENIU

Starea de urgență, prelungită în Cehia până la finalul lunii noiembrie

Cehia prelungește starea de urgență

Parlamentul de la Praga a adoptat, vineri, prelungirea stării de urgență în țară până pe 20 noiembrie, o solicitare a guvernului pentru a putea încetini ritmul noilor contaminări cu Sars-Cov-2. Decizia a fost luată în contextul în care Cehia are a doua cea mai ridicată rată de infectare din UE. 

Guvernul minoritar, condus de Andrej Babis, solicitase prelungirea stării de urgență, instituită pe 5 octombrie, până pe 3 decembrie, însă nu a avut susținere suficientă în Parlament.

”Este evident că suntem departe de a câştiga această luptă”, a avertizat Premierul.

Până pe 20 noiembrie, în intervalul 21:00 - 05:00 sunt interzise deplasările care nu sunt necesare.

Restaurantele, barurile, cluburile și activitățile comerciale neesențiale sunt închise, iar consumul de alcool în spaţiile publice este interzis. Școlile îşi desfășoară activitatea la distanţă, iar masca este obligatorie în mai multe spații publice.

Vineri, bilanțul epidemiei din Cehia a ajuns la 316.838 de cazuri Covid-19 și 3.033 de decese. În doar 24 de ore, țara a raportat 6.770 de noi infectări și 177 de decese. În privința ratei de infectare, care a ajuns, în ultimele 14 zile, la 1.5 la 100.000 de locuitori, Cehia este depășită în UE doar de Belgia, unde coeficientul de infectare este de 1.6, notează Agerpres.

Citește și: ”Belgia intră în CARANTINĂ, de duminică. Sitemul medical, la pâmânt”