MENIU

Stare de urgență timp de trei luni în Turcia după CUTREMURELE catastrofale - Bilanț tragic: peste 5.300 de morţi şi 24.000 de răniţi

Foto: Profi Media

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în Turcia și Siria depăşeşte 5.300 de morţi şi 24.000 de răniţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţi. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat zonă de dezastru în cele zece provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei și a impus stare de urgență în regiune timp de trei luni.

Măsura survine creșterii numărului de morți după cele două cutremure majore de luni, care au lovit Turcia și Siria.

Erdoğan a declarat marți, citat de Reuters, că 70 de țări au oferit ajutor în operațiunile de căutare și salvare și că Turcia intenționează să ofere cazare sinistraților în hotelurile din Antalya/vestul țării.

Declararea stării de urgență permite președintelui și cabinetului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi și să limiteze sau să suspende drepturile și libertățile pe care le consideră necesar.

„Am decis să declarăm starea de urgență pentru a ne asigura că operațiunile se desfășoară rapid”, a spus Erdogan în al doilea discurs de la primul cutremur care a avut loc luni dimineața.

El a spus că starea de urgență va dura trei luni. Ultima stare de urgență la nivel național în Turcia a fost în iulie 2016, în urma unei lovituri de stat militare eșuate.

Mai multe articole despre:
stare de urgenta turcia cutremure dezastru