MENIU

Stare de URGENȚĂ în Republica Moldova, pentru 2 luni - Restricții dure de Paște

Republica Moldova instituie starea de urgență

Parlamentul de la Chişinău a votat, miercuri, instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova în perioada 1 aprilie - 30 mai.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii privind instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară, a unui regim special de circulaţie, de carantină şi de lucru în toate entităţile.

De asemenea, pe perioada stării de urgenţă ar urma să fie interzise toate întrunirile şi manifestaţiile publice în masă.

Proiectul de lege privind instituirea stării de urgenţă mai prevede raţionalizarea consumului de alimente şi produse de strictă necesitate. Statul va avea totodată dreptul să efectueze rechiziţii de bunuri şi să introducă reguli speciale de folosire a mijloacelor de telecomunicaţii.

Proiectul de lege, iniţiat de deputaţii socialişti (PSRM), a fost criticat de opoziţie, care a propus ca starea de urgenţă să fie instituită iniţial pentru 15 zile. Parlamentarii din opoziţie susțin că, prin această propunere, socialiștii vor de fapt să blocheze procesele politice. În schimb, aceștia susțin că au recurs la acest lucru din cauza numărului ridicat al deceselor provocate de Covid. 

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat în Parlament că cere instituirea stării de urgență din cauza situaţiei epidemiologice grave. Decizia permite guvernului demisionar să aibă mai multe pârghii, inclusiv dreptul de a interveni în legea bugetului. Șeful guvernului a menționat că, în prezent, este exclusă varianta unei carantine totale. 

Deputaţii din opoziţie s-au arătat nedumeriţi de faptul că prim-ministrul interimar nu are un program de acţiuni pentru a lupta cu COVID-19, deşi cere instituirea stării de urgenţă. Deputaţii Platformei DA consideră instituirea stării de urgenţă un joc politic. Vicepreşedintele legislativului, Alexandru Slusari, spune că această iniţiativă ar fi un ping-pong între politicieni, care îşi fac jocurile în detrimentul intereselor oamenilor, potrivit Agerpres. 

Bilanțul epidemiei din Republica Moldova depășește 230.240 de infectări și 4.960 de decese. În secțiile ATI sunt internați 331 de pacienți.