MENIU

Stare de INCIDENT MAJOR în Londra. Coronavirusul se răspândește necontrolat

Stare de INCIDENT MAJOR în Londra. Coronavirusul se răspândește necontrolat

A fost declarată starea de incident major în Londra! Vineri, Primarul capitalei britanice, Sadiq Khan, a avertizat că situația este critică, spitalele riscând să nu mai facă față pacienților care nu respectă regulile. Marea Britanie a intrat într-o cursă contracronometru pentru vaccinarea populației. 

”Situaţia la Londra este acum critică, cu o propagare incontrolabilă a virusului. Peste două săptămâni nu vom mai avea paturi libere dacă răspândirea virusului nu încetineşte”, le-a transmis primarul locuitorilor. 

Sadiq Khan le-a cerut insistent cetățenilor să respecte lockdown-ul şi să nu iasă din case dacă nu este necesar. ”Dacă nu acţionăm imediat, serviciul nostru naţional de sănătate riscă să fie copleşit şi tot mai mulţi oameni vor muri”, a adăugat acesta. Primarul Londrei a precizat că numărul pacienților Covid-19 internați, respectiv 7.034, este cu 35% mai mare față de de vârful înregistrat în aprilie, în primul val al pandemiei. Dintre aceștia, 908 sunt conectaţi la ventilatoare.

Potrivit revistei medicale Health Service Journal, care citează informări ale spitalelor, chiar dacă numărul pacienţilor internați va creşte conform estimărilor cele mai optimiste, din 19 ianuarie unitățile medicale din Londra vor avea nevoie de încă aproximativ 2.000 de paturi pentru îngrijiri generale şi de terapie intensivă. O estimare recentă a biroului național de statistică arată că numărul persoanelor infectare în Anglia era, săptămâna trecută, de aproximativ 1,12 milioane, circa una din 50 de persoane. În Londra însă, raportul este de 1 la 30, potrivit Agerpres

De miercuri, Marea Britanie a intrat într-o carantină la fel de severă ca cea impusă anul trecut, la începutul epidemiei. În decembrie, auoritățile sanitare au confirmat și depistarea noii tulpini a coronavirusului, care este mult mai contagioasă. 
În ultimele zile, numărul noilor cazuri de Covid-19 a depășit 60.000 în 24 de ore, țara intrând într-o cursă contracronometru pentru vaccinarea populaţiei. Până în prezent au primit prima doză 1,5 milioane de locuitori. Obiectivul autorităților este ca până la jumătatea lunii februarie să fie vaccinate persoanele de peste 70 de ani, personalul sanitar şi persoanele vulnerabile - circa 15 milioane de oameni.  Marea Britanie a autorizat folosirea a trei vaccinuri anti-Covid, respectiv cele produse de BioNTech/Pfizer, AstraZeneca/Oxford și Moderna. Bilanțul epidemiei din țară, a cincea cea mai afectată din lume, depășește 2,8 milioane de cazuri Covid-19 și 78.510 decese.