Sportul unde aportul zilnic de calorii ajunge și la cifra 10.000
Nu este pentru nimeni un secret că sportivii sunt foarte atenţi cu ceea ce mănâncă. Nici luptătorii de sumo nu fac excepţie, iar dieta lor este mai strictă decât ne putem imagina.
Necesarul caloric diferă
Byambajav Ulambayar cântăreşte 164 de kilograme şi a declarat pentru publicaţia GQ că în mod normal are un aport de 4000 de calorii zilnic. Alţi luptători ajung şi la 10.000 de calorii potrivit Federaţiei Americane de Sumo, însă media este între 5 şi 8000 de calorii pe zi.
Apa şi ceaiul verde sunt obligatorii
Hidratarea este cheia dietei unui luptător de sumo, pentru că dincolo de ceea ce mănâncă este vorba şi despre antrenamente serioase. În urma lor transpiră foarte mult, peste 5 litri doar în timpul antrenamentului de dimineaţă, după cum a declarat campionul mondial Byambajav Ulambayar.
Orezul este baza
Orezul este alimentul de bază în dieta unui luptător de sumo. Este nevoie de el pentru a face faţă antrenamentelor intense. Uneori ajung şi la 6 boluri de orez pe zi.
Tăiţei undon
Cina are la bază pentru Byambajav Ulambayar tăiţei undon, dar şi peşte şi salate. Tăiţeii au foarte multe calorii şi de aceea luptătorii de sumo îi consumă în cantităţi foarte mari.
Chanko-nabe
Supa chanko-nabe este servită la masa de prânz şi conţine ciuperci shiitake, cartofi, praz, brânză tofu, morcovi şi piept de pui. Se poate servi simplă sau cu orez, omlete sau găluşti. Oricum, există sute de variante ale supei, carnea de pui putând fi înlocuită cu vită sau peşte. Este mâncarea tradiţională a luptătorilor de sumă încă din secolul al XIX-lea şi mai poartă şi denumirea de steroizi legali.
Fiecare luptător mănâncă la fiecare masă câteva boluri, însă recordul absolut îl deţine luptătorul de sumo Takamisugi care a mâncat 65 de porţii şi s-a oprit pentru că a obosit să mestece.
Doar carne de pui în zilele cu competiţii
În zilele în care au competiţii luptătorii nu consumă decât chanko-nabe care este cu carne de pui. Motivul nu este unul nutriţional, ci mai degrabă legat de superstiţii. Puiul merge pe pământ cu două picioare, ceea ce înseamnă că vor termina lupta cu succes.
Somnul de după mese
Luptătorii de sumo nu sunt graşi, deşi aţi putea tinde să credeţi asta. Masa musculară este cea care predomină şi potrivit Asia Pacific Journal of Sports and Social Science modul în care mănâncă ţine de o strategie bine gândită. Una dintre activităţile din acest plan este somnul de după masă.
Fără dulciuri şi alimente procesate
Un studiu apărut în Acia Pacific Journal of Sports and Social Science arată că dieta luptătorilor de sumo este foarte sănătoasă. Supa chanko-nabe le dă proteinele şi toţi nutrienţii necesari pentru organism, de exemplu. Din meniul lor lipsesc zahărul şi alimentele procesate. Totuşi, există şi un răsfăţ zilnic: berea.
Sar peste micul-dejun
Pentru a câştiga în greutate, luptătorii de sumo sar peste masa de dimineaţă, deşi se trezesc foarte devreme. În acest fel îşi încetinesc metabolismul.