Sponsorizările primite de medici nu sunt secrete. Unde putem vedea ce au primit de la producători
Până pe data 30 iunie, toţi medicii din România au trebuie să depună formularele cu veniturile pe care le-au obţinut din sponsorizări, urmând ca primele date să fie făcute publice la finele lunii septembrie, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Aceste lucru este prevăzut într-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată în luna februarie a anului curent.
Un număr de 61 de percheziţii au avut loc, în această dimineaţă, în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară, la farmacii şi la mai multe cabinete medicale. Procurorii sunt pe urmele mafiei cu medicamente pentru cancer. Potrivit DNA, doctorii ar fi luat mită ca să prescrie pacienţilor anumite medicamente.
În formularul pe care medicii trebuie să îl compleze anual, trebuie declarate sumele nete obţinute din contractele de sponsorizare încheiate cu producătorii de medicamente sau reprezentanţii acestora în ţara noastră, cu distribuitorii de medicamente şi cu farmaciile.
Raportarea trebuie efectuată de către toţi profesioniştii din sănătate, indiferent dacă lucrează în spitale de stat, în centre private sau în cabinete medicale individuale.
În ancheta procurorilor anticorupţie se vorbeşte despre o adevărată mafie a medicamentelor. Printre instituţiile vizate de anchetatori se numără Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă", Spitalul de zi Cluj-Napoca, dar şi câteva cabinete medicale şi firme care produc medicamente pentru cancer.
Ancheta ar fi scos la iveală faptul că mai multe firme de medicamente ar fi oferit unor medici din câteva spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea unor cheltuieli la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind cheltuielile pe care le implicau simpozioanele. În realitate, cheltuielile reprezentau o mită mascată pentru ca medicii să prescrie medicamentele pe care firmele respective le produceau. Acestea erau mult mai scumpe.
"Există o practică, nu la toţi, a unora dintre producătorii de medicamente, a distribuitorilor, a lanţurilor de farmacii, de marketing agresiv în ceea ce priveşte promovarea unor produse, pornind de la suplimente nutritive sau medicamente pentru care pacientul este obligat să plătească sume importante de bani. Există, de asemenea, şi un marketing agresiv pentru scoaterea de pe piaţă a unor medicamente utile, pe care medicii le prescriu, dar pacienţii nu le mai găsesc la farmacie. Medicii sunt nevoiţi acum să găsească alte scheme terapeutice. Peste 850 de medicamente au dispărut din farmaciile noastre", a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.