Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani ar putea ARDE - Rețeaua electrică veche, pericol pentru pacienți
Sute de nou-născuți din trec anual prin secția de neonatologie a Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, loc despre care, un fost cadru medical susține că este în pericol de incendiu. Mai exact, povestește o fostă asistentă, instalația care alimentează cu oxigen incubatoarele în care sunt ținuți bebelușii ar avea defecțiuni grave. O anchetă din 2020 confirmă spusele femeii. Spitalul transmite, însă, că problema a fost rezolvată între timp.
Din răspunsul transmis de conducerea Secției de Neonatologie reiese că o parte din instalația de oxigen a fost realizată de Tehnoplus Medical, o companie abonată la contracte publice. Un fost acționar al companiei, Octavian Niculescu, a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție ce țin de achizițiile publice din domeniul sănătății.
O investigație a celor de la context.ro scoate la iveală faptul că, în ultimii ani, statul a investit zeci de milioane de lei în reabilitarea spitalului din Botoșani, iar contractele publice au venit la pachet cu un șir de nereguli și bani risipiți.
Spre exemplu, în 2019, Elsaco Solutions SRL a încasat de la Spitalul Mavromati peste 1 milion de lei. Acționar majoritar al societății este Valeriu Iftime, președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani și finanțator al echipei de fotbal FC Botoșani. După cum chiar Iftime a recunoscut, lucrarea viza doar o schimbare de tablou electric de alimentare generală.
În noiembrie anul trecut, aceeași companie a semnat cu Primăria București un contract cu finanţare europeană de 260 de milioane de euro, pentru realizarea a 3 din cele 5 loturi prin care se reabilitează reţeaua de termoficare din Capitală.
Totodată, în 2011, Consiliul Județean Botoșani a semnat cu asocierea Electro-Alfa Internațional SRL – Victor Construct SRL un contract de peste 40 de milioane de lei pentru renovarea Spitalului Mavromati. În 2014, după mai multe amânări, lucrarea a fost recepționată. În final, valoarea contractului a ajuns la 61 de milioane de lei, pentru că a fost nevoie de lucrări suplimentare.
Dar doi ani mai târziu a ieșit la iveală o neregulă majoră: contractul fusese atribuit cu încălcarea legii. Auditorii ministerului Dezvoltării au cerut Consiliului Județean să înapoieze un sfert din valoarea contractului, adică peste zece milioane de lei. Altă corecție financiară, de 360.000 de lei, a fost aplicată pentru obiectele sanitare supraevaluate.
Victor Mihalachi, patronul Victor Construct, este unul din cei mai puternici oameni de afaceri din Botoșani, cu sute de contracte cu instituții publice din toată țara. Afaceristul a donat PSD și PDL peste jumătate de milion de lei în perioada 2006-2014. Iar Gheorghe Ciubotaru, patronul Electro-Alfa Internațional, cealaltă companie din asociere, a fost trimis în judecată de DNA în 2014 pentru complicitate la luare de mită. Dar omul de afaceri a fost achitat.