Spitalele rămân fără locuri libere la ATI. Câte paturi mai sunt disponibile în Capitală, dar și la nivelul întregii țări
Valul 4 al pandemiei de Covid-19 a mai făcut, astăzi, o "mutarea". Vorbim despre peste 7.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore și am sărit chiar de 1000 de bolnavi în stare gravă, internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Totodată, în spitalele din țară sunt internate 8.724 de persoane pozitive Covid. Nu este, practic, de mirare presiunea tot mai mare la care sunt supuse unitățile medicale din România, în special secțiile de Terapie intensivă. În momentul de față, în spitalele din ţară mai sunt libere doar 32 paturi la ATI pentru bolnavii cu COVID-19, iar în Capitală mai sunt doar 5 locuri libere pentru bolnavii aflați în stare gravă.
Astfel, potrivit datelor disponibile pe aplicaţia alerte.ms, în data de 22 septembrie 2021, la nivel național există 1163 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1037 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În București sunt avizate de DSP 246 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
La nivel național sunt libere 32 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 5 paturi libere la acest moment.
Situație paturi ATI destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, neocupate: Bihor – 2, Brașov -2, București – 5, Constanța- 2, Hunedoara – 3
Ialomița – 4, Satu Mare - 1, Sibiu – 4, Tulcea – 1 și Vrancea - 8.
În prezent se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
Potrivit sursei citate, în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.