MENIU

Spitalele, locuri de DETENȚIE? Poziția Avocatului Poporului vs. poziția medicilor epidemiologi

avocatul poporului cenre detentie

Avocatul Poporului a vorbit în direct la Realitatea PLUS despre poziția instituției cu privire la asimilarea spitalelor CoVID cu locuri de detenție. Pe de altă parte, medicii Adrian Marinescu și Alexandru Rafila au contextualizat problema în lumina epidemiei SARS-CoV-2. Reamintim că Guvernul a considerat o deformare a realității poziția Avocatul Poporului, care precizase anterior că spitalele și centrele de carantină sunt monitorizate ”împotriva torturii, a pedepselor şi a tratamentelor inumane”.

Renate Weber a vorbit în special de contextul legislativ European, în care se poate subsume și poziția instituției pe care o reprezintă.

Renate Weber: „Solicitarea făcută de guvern este un atac la adresa instituției Avocatului Poporului. Avem o legislație la nivel european. Și în legea română se vorbește despre faptul că locurile de unde pacienții nu pot pleca sunt considerate locuri de detenție. Sistemul de sănătate și cele de asistență socială fac parte din locurile de detenție. Sigur că denumirea este destul de largă. Noi am făcut o monitorizare a felului în care persoanele sunt lipsite de libertate în spitalele respective. Monitorizarea nu se poate face în această perioadă prin vizite la spitale. Am făcut adrese către centrele de detenție, către spitale și către centrele de bătrâni. Au răspuns prompt solicitărilor noastre.”

Pe de altă parte, specialiștii în epidemiologie, Adrian Marinescu și Alexandru Rafila, au contrabalansat prin poziții din unghi medical.

Adrian Marinescu: „Înțeleg perfect componenta psihologică care a fost afectată pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Numai noi am avut 900 de cazuri de coronavirus la Institutul Matei Balș. Toate bolile cu risc mare de contaminare sunt reglementate prin lege. Oamenii nu pot refuza internarea în aceste cazuri. În spitale trebuie să se respecte drepturile pacienților.”

Alexandru Rafila: „Mi se pare incredibilă poziția Avocatului Poporului. Asocierea spitalelor cu detenția și cu tortura mi se pare de neînțeles. Asocierea mi se pare absolut incredibilă. Întrebarea nu trebuie să mi-o adresați mie, ci Avocatului Poporului. Afirmația decredibilizează atât sistemul medical, cât și Avocatul Poporului. Facem eforturi pentru evitarea transmiterii noului coronavirus.”

Mai multe articole despre:
Avocatul Poporului coronavirus spital