Speranțe pentru un nou vaccin anti-Covid. Cât de eficient este Covaxin, serul dezvoltat de India
Compania indiană de biotehnologie Bharat Biotech a prezentat, miercuri, date preliminare încurajatoare privind vaccinul pe care l-a dezvoltat împotriva Covid-19. Primele teste arată că serul COVAXIN are o eficacitate de 81% în prevenirea cazurilor simptomatice ale bolii. Serul ar oferi o protecție ridicată și împotriva noilor tulpini.
”COVAXIN a demonstrat o eficacitate clinică ridicată împotriva COVID-19, dar și o imunogenicitate semnificativă împotriva variantelor care se răspândesc rapid”, a afirmat într-un comunicat CEO-ul Bharat Biotech, Krishna Ella.
Analiza se bazează pe 43 de cazuri de Covid-19 în care pacienții au dezvoltat simptome de la ușoare la severe, 36 din totalul de cazuri fiind din grupul placebo și 7 din cel căruia i-a fost administrat vaccinul. Compania a anunțat că următoarea analiză interimară va urmări 87 de cazuri și că cea finală se va baza pe 130 de cazuri.
Analiza preliminară a avut la bază un studiu clinic din faza a III-a realizat de organismul de cercetări medicale al guvernului indian, la care au luat parte 25.800 de voluntari. Studiul a inclus 2.433 de participanți cu vârsta peste 60 de ani și 4.500 de participanți cu comorbidități.
Acesta este primul vaccin dezvoltat de India, țară care găzduiește și Serum Institute, cel mai mare producător de vaccinuri din lume.
Anunțul companiei producătoare vine în contextul în care autoritățile indiene au dificultăți în a-și convinge angajații din domeniul sanitar să se inoculeze cu vaccinul dezvoltat de Bharat, aprobat în India în ianuarie înainte de încheierea studiilor avansate privind eficacitatea sa. Doar 11% din cei peste 10 milioane de indieni care au fost vaccinați împotriva Covid-19 au primit vaccinul Bharat Biotech până la încheierea săptămânii trecute, potrivit hotnews.
Pentru a crește încrederea în vaccin, mai mulți politicieni, printre care și premierul Narendra Modi, s-au vaccinat cu COVAXIN.
India este a doua cea mai afectată țară din lume de pandemie, după SUA. Bilanțul depășește 11,1 milioane de infectări și 157.225 de decese.