MENIU

Specialiștii cred că pot transforma Sahara într-o oază. Cum ar fi posibil

O echipă de cercetători a găsit o soluție indită care ar putea face din deșertul arid din Sahara un loc cu plin cu vegetație și cu izvoare de apă. Se pare că toate acestea ar fi posibile cu ajutorul surselor regenerabile de energie. Printre aceste surse regenerabile de energie care ar putea transforma deșertul Sahara într-o oază se numără turbinele eoliene și panourile solare. Astfel, cantitatea de precipatații din regiune ar putea fi dublată.

În acest sens, cercetătorii au propus următorul scenariu - dacă pe o zonă de nouă milioane de kilometri pătrați ar fi amplasate surse regenerabile de energie, acestea ar fi capabile să producă o cantitate de patru ori mai mare decât consumul de energie anual al lumii.

„Rezultatele modelului nostru arată că instalațiile masive de panouri solare și eoliene ar dubla precipitațiile", a declarat autorul principal al lucrării dr. Yan Li, de la Universitatea din Illinois.

Sahara ar putea avea vegetație și apă din abundență, datorită panourilor solare

Eolienele ajută la evaporarea mai rapidă a aerului ce duce la intensificarea precipitaţiilor. Pe de altă parte, panourile solare reduc reflectarea luminii solare de la suprafaţă prin intermediul efectului albedo. Acest lucru declanşează precipitaţii cu 50% mai crescute.

Drept urmare, porțiunile de vegetație ar crește cu aproximativ 20%. În regiunea semi-aridă din sudul Saharei, numită Sahel, media precipitațiilor a crescut cu 1,12 milimetri pe zi, în cazul în care erau prezente turbine eoliene, potrivit modelului cercetătorilor.

Autorii studiului susţin că aceste schimbări vor aduce persoanelor din aceste regiuni beneficii, precum intensificarea agriculturii, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a numărului de animale.

Studiul se adresează în special zonelor din Sahara care au unele dintre cele mai uscate regiuni din lume. Cu alte cuvinte cercetătorii încearcă să sporească rezervele de energie, apă și alimentație.

Bineînțeles, cercetătorii au mai încercat același experiment și la alte deșerturi din diferite părți ale lumii, însă impactul asupra precipitațiilor și vegetației a fost mai mic.

Sursa

Mai multe articole despre:
deşert Sahara oaza