Specialiștii au stabilit vârsta optimă a câinilor
Tuturor ne plac într-o măsură mai mare sau mai mică câinii, deoarece sunt adorabili. Însă, se pare că există o vârstă la care câinii ating maximul de drăgălășenie. Despre ce vârstă este vorba?
După cum știi strămoșul câinelului este lupul, însă între cele două specii există diferențe notabile. De exemplu, puii de lup își petrec primii doi ani din viață atât cu mama cât și cu tatăl lor – timp în care sunt învățați cum să vâneze prada. În schimb, puii de câine de cele mai multe ori nu își văd tatăl iar mama îi alăptează în jur de două luni, după care îi părăsește.
Astfel, fără tehnicile de supraviețuire pe care le posedă lupii, câinii trebuie să învețe ori să caute prin gunoaie, ori să-și găsească un stăpân. Însă, potrivit mai multor studii 89% din câinii maidanezi nu apucă prima lor aniversare.
În acest sens, Clive Wynne, psiholog la Arizona State University, a vrut să vadă de ce 20% sunt însă mai norocoși. El a pornit de la premisa că cei care au supraviețuit au fost lăsați în preajma unei gospodării fără câini, iar oamenii nu au putut rezista când i-au văzut.
„Este posibil ca câinii, și posibil și alte specii, să fie în punctul cel mai adorabil al vieții lor chiar atunci când intervenția umană ar putea face diferența în ceea ce privește supraviețuirea lor?", a spus Wynne. „Cel mai probabil, vârsta la care câinii ajung să fie mai adorabili ca oricând este cea a înțărcării – adică undeva între a treia și a opta săptămână de viață".
Pentru a vedea dacă teoria lui este adevărată, Wynne a realizat un experiment în cadrul căruia a prezentat poze cu căței din trei rase, la vârste diferite, studenților de la University of Florida.
Rezultatele au arătat că puii de cățel au primit scoruri mici. Însă, cei care ajunseseră la vârsta înțărcării au strâns cele mai mari scoruri, ceea ce înseamnă că există un punct maxim de drăgălășenie în cazul câinilor.