MENIU

Spaţiul ne... zâmbeşte! Imagini surprinzătoare realizate de telescopul Hubble

Telescopul spaţial Hubble a surprins un grup de galaxii care alcătuiesc imaginea unui chip zâmbitor, a anunţat Agenţia spaţială americană NASA.

Într-o imagine publicată pe site-ul NASA, pot fi observate două puncte foarte strălucitoare sub care se află un arc luminos, ce se disting în mijlocul unei mări de stele şi alcătuiesc o faţă zâmbitoare.

Arcul de lumină este, potrivit NASA, o galaxie deformată de trecerea unei surse cu câmp gravitaţional foarte mare. ''Galaxia inferioară, în formă de arc, are forma caracteristică a unei galaxii care a fost distorsionată gravitaţional - lumina sa a trecut prin apropierea unui obiect masiv care se îndreaptă în direcţia noastră şi a deformat-o'', a explicat NASA.

Chipul zâmbitor este situat în grupul de galaxii SDSS J0952+3434 şi a fost capturat de o cameră a telescopului Hubble, respectiv Wide Field Camera 3 (WFC3).

Această imagine a fost surprinsă de puternicul telescop în cadrul eforturilor de înţelegere a modului în care se formează noi stele în cosmos.

Telescopul spaţial Hubble a redevenit operaţional la 26 octombrie după ce inginerii americani au reuşit să înlocuiască un giroscop care se defectase.

Sursa

Mai multe articole despre:
spaţiu Hubble descoperire zâmbitor