MENIU

Spania a raportat cea mai mare rată de infectare de la începutul epidemiei de coronavirus

După câteva săptămâni de stabilitate aparentă, numărul cazurilor de coronavirus în Spania continuă să crească îngrijorător, scrie El Pais. Ministerul Sănătății a anunțat cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 de la începutul epidemiei.

 

Ultimul raport al Ministerului Sănătății cu privire la pandemie, care a fost publicat marți seară, a arătat 13.873 de noi cazuri confirmate și a adăugat 218 de victime la numărul oficial de morți, care se ridică acum la 34.210. Numărul total al celor confirmați cu noul coronavirus de la începutul epidemiei în Spania se apropie de pragul de un milion, până marți înregistrându-se 988.322.

Astfel că rata infectării cu SARS-CoV-2 ajunge la 322,9, un nou record de la începutul crizei sanitare de coronavirus din Spania. Până miercuri, Spania continua să fie în topul negativ al primelor 10 țări din Uniunea Europeană cu  o rată mare de infectare la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, pe al optulea loc, cu o rată de  347,1, potrivit datelor Centrului European al Bolilor (ECDC). Cehia este pe primul loc la cazurile confirmate, cu o rată de 975,8, urmată de Belgia - 867,2, Olanda - 574,4. 

Ultimul raport al autorităților arată și un trend ascendent în toate regiunile Spaniei, în afară de Madrid, singura zonă care a înregistrat o scădere a incidenței cumulative comparativ cu ziua de luni, 19 octombrie. Chiar și Insulele Canare - singura zonă din Spania cu mai puțin de 100 de cazuri la 100.000 de locuitori pe parcursul a 14 zile - a înregistrat o creștere.

Regiunea cea mai afectată de epidemia de COVID-19 în acest moment este Navarra, în care s-a depășit numărul de 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori. Regiunea este supusă de astăzi (miercuri - n.red.), unei închideri zonale, pe lângă alte restricții. 

Propagarea noului coronavirus a fost mult mai mare între sfârșitul lunii martie și aprilie, dar și statisticile erau mai restrânse, scrie El Pais. La începutul pandemiei, erau înregistrate doar cele mai grave cazuri, în timp ce în prezent sunt incluse în raportări infecții ușoare și asimptomatice.

Publicația spaniolă notează că în rapoartele prezentate de autorități în ultimele săptămâni din luna octombrie sunt cele mai puține date oficiale privind diagnosticele.

Înmulțirea cazurilor confirmate va duce inevitabil și la creșterea numărului de morți, după ce pune deja presiune pe sistemul de sănătate.  Numărul victimelor este însă departe de cele mai întunecate zile ale primului val, când au fost raportate peste 900 de decese asociate COVID-19 într-o singură zi. Potrivit ultimului raport, 11% din paturile din spitale sunt ocupate cu bolnavi COVID, procent care se dublează în ceea ce privește ocuparea secțiilor ATI cu bolnavi COVID (22%).

Față de începutul lunii, în primele săptămâni din octombrie s-a înregistrat o scădere ușoară a cazurilor, observat acum ca un mic platou în timpul unei creșteri continue.

Surse din Ministerul Sănătății admit că răspândirea virusului este imprevizibilă și că totul va depinde acum de succesul măsurilor impuse în din ce în ce mai multe regiuni ale Spaniei, pentru a reduce răspândirea virusului, mai scrie El Pais.