Șpaga rămâne o problemă cronică în sistemul medical din România: O doctoriță din Sibiu, reținută pentru 13 fapte de luare de mită
În ciuda creșterilor salariale din sistemul sanitar, corupția continuă să fie o problemă gravă în spitalele din România. Recent, o doctoriță de la Spitalul General C.F. Sibiu a fost reținută pentru luare de mită, fiind acuzată de 13 infracțiuni.
Medicul în cauză, în vârstă de 52 de ani, ar fi cerut bani și bunuri de la pacienți sau rudele acestora pentru a facilita accesul la servicii medicale sau pentru a asigura îndeplinirea corectă a acestor servicii.
Ce au transmis autoritățile
Prim-procurorul adjunct Mihaela Ruginosu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a anunțat că reținerea medicului a avut loc vineri, ca urmare a unei investigații care a demonstrat multiple acte de corupție. Faptele s-au petrecut în perioada iunie-august 2024, timp în care doctorița a primit bani și bunuri de la pacienți și aparținători pentru diverse intervenții medicale.
"Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că inculpata a primit bani și bunuri cu titlu de mită atât pentru facilitarea accesului la servicii medicale, cât și ulterior îndeplinirii acestor servicii", a explicat prim-procurorul.
Medicul a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, vineri după-amiază, în cadrul unei anchete derulate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu și al Serviciului Operațiuni Speciale Sibiu.
Sistemul medical, sub presiunea corupției
Fenomenul mitei în spitale este o problemă de lungă durată în România. În pofida eforturilor de combatere a corupției, cazurile de luare de mită continuă să iasă la iveală, punând sub semnul întrebării eficiența măsurilor luate până acum.
„Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că, în perioada iunie-august 2024, inculpata, în calitate de medic în cadrul Spitalului General C.F. Sibiu, a primit bani şi bunuri cu titlu de mită, din partea pacienților sau aparţinătorilor acestora, atât pentru facilitarea accesului la servicii medicale, dar şi ulterior îndeplinirii acestor servicii”, a arătat sursa citată.