MENIU

Ancheta în cazul lui Sorin Oprescu, extinsă. Procurorii au pus sechestru pe vila edilului suspendat

Sorin Oprescu a fost adus, luni, la DNA, unde a fost audiat. Cercetările în cazul acestuia au fost extinse. Procurorii au pus sechestru pe vila edilului suspendat al Capitalei, dar și pe casa iubitei acestuia.

UPDATE: Comunicatul DNA arată că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus, față de Sorin Oprescu, aflat în stare arest preventiv în prezenta cauză, extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea, în concurs real cu infracțiunea de luare de mită, și a infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și constituire a unui grup infracțional organizat.

”În aceeași cauză s-a dispus indisponibilizarea prin sechestru a cotei indivize de 5/6 dintr-un imobil situat în București, sectorul 1, cu o suprafață utilă totală de 244,19 mp (inclusiv, logie, terasă, loc de parcare la demisol și boxa) și cota parte indiviză ce reprezintă 101,64 mp teren, ambele bunuri aflate în proprietatea lui OPRESCU SORIN MIRCEA, până la concurența valorii de 1.264.531,8 lei.  

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin sechestru a unui imobil aparținând partenerei de viață a lui OPRESCU SORIN MIRCEA, situat în București, sectorul 1, până la concurența valorii de 2.411.019,01 lei. La dispunerea acestei măsuri s-au avut în vedere prevederile referitoare la confiscarea extinsă.  Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicat. 

-----------------------------------------------------------------

UPDATE: Procurorii au pus sechestru pe vila lui Sorin Oprescu, dar și pe casa iubitei acestuia, în dosarul în care s-a extins urmărirea penală pe numele său și a fost acuzat de alte două infracțiuni, respectiv constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani.

-----------------------------------------------------------------

Conform unor surse judiciare, este vorba despre o nouă acuzaţie de spălare de bani adusă primarului suspendat al Capitalei. Acesta a ajuns la DNA pentru a fi informat despre extinderea anchetei în cazul său. 

În urmă cu două zile, avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, spunea că a fost la Arestul Capitalei pentru a discuta cu clientul său despre contestaţia la cererea de înlocuire a arestului preventiv şi despre posibilitatea ca procurorii să solicite o extindere a cercetărilor faţă de domnia sa.

La 21 octombrie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea lui Sorin Oprescu de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu o măsură mai uşoară, respectiv arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Edilul suspendat al Capitalei a contestat decizia.

Sorin Oprescu este încarcerat din data de 6 septembrie, pentru o acuzaţie de luare de mită.  

Potrivit DNA, în perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și să dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar", preciza DNA.

Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.

 
 
Mai multe articole despre:
Oprescu oprescu dna oprescu extindere ancheta