Realitatea.net
MENIU

Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare!

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat luni de Tribunalul București la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era cercetat pentru fapte de corupţie. Decizia nu este definitivă. 

Situație fără precedent în cazul lui Sorin Oprescu. Potrivit unor specialiști în drept, Tribunalul București a anunțat greșit totalul pedepsei primite de fostul edil. Oprescu a fost condamnat, de fapt, la CINCI ANI ȘI PATRU LUNI DE ÎNCHISOARE, nu la patru ani și patru luni. 

Procedura spune că atunci cand apar astfel de inadvertențe, ele se pot rezolva printr-o îndreptare de eroare materială, decizie dată tot de judecatorul care a dictat verdictul. 

Fostul primar al Capitalei a declarat, în fața instanței, în ultimul cuvânt, că dosarul a apărut pentru că el trebuia „să dispară”. „Susțin că s-a căutat cu lumânarea aprinsă, s-a mers pe ideea unei provocări continue de flagrant. Comandantul Arestului Central „beciul domnesc” știa cu 12 zile înainte că trebuie să vină Oprescu. Oprescu trebuia să dispară. Din ce motive, eu intuiesc, dar nu am probe”, a spus Oprescu, în urmă cu câteva zile. 

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

 
 
Mai multe articole despre:
Sorin Oprescu închisoare condamnare executare