MENIU

Sorin Cîmpeanu susține testele coronavirus non-invazive, bazate pe salivă, în școli, diferite de cele distribuite de Ministerul Sănătății

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu a declarat, în exclusivitate, la „Legile puterii”, la Realitatea PLUS, că testele non-invazive, folosite deja în alte țări, ar fi mai ușor de acceptat de părinți care trebuie să-și dea acordul în legătură cu testarea copiilor în școală. Ministrul Educației a declarat că susține acest tip de teste pentru școli, față de cele antigen rapide distribuite în prezent de Ministerul Sănătății pentru sistemul de învățământ, care nu sunt non-invazive. În același timp, Sorin Cîmpeanu a insistat ca părinții să-și dea acordul pentru testare în acest moment, pentru a putea controla răspândirea cazurilor COVID-19 în școli. Ministrul a detaliat și cazurile în care ar trebui suspuși testării elevii, cu testele rapide existente și cu cele RT-PCR.

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă seara, că susține utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, în școli, pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească și elevii să nu mai fie traumatizați.

Ministrul a dat acest răspuns după ce a fost întrebat, sâmbătă seara, la Realitatea PLUS, de ce România nu aplică exemplul Franței sau al Austriei, care folosesc teste pe bază de salivă, pentru elevi, acestea fiind non-invazive.

„Și eu știu că sunt nu numai în Austria și Franța, sunt și alte state europene care folosesc aceste teste non-invazive pe bază de salivă. Nu știu să vă răspund, nu vreau să mă scuz că excede limitelor de competență ale Ministerului Educației, dar atât cât voi putea să susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în exclusivitate, la „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.

În plus, „ele ar fi mai ușor de acceptat și oricum este o diferență majoră, pentru administrarea acestor teste înțeleg că nu este nevoie de personal medical calificat”, a completat Sorin Cîmpeanu.

În plus, „atâta vreme în care doar în 18% din scoli în România există cabinete școlare sunt puține, aceaste teste rapide ajută foarte mult acolo unde nu e cabinet medical”, a mai explicat ministrul Educației.

În același timp, Sorin Cîmpeanu a insistat ca părinții să-și dea acordul pentru testarea copiilor în acest moment, pentru a putea ține sub control cazurile de infectare care pot apărea în rândul elevilor.

„La partea de testare, din păcate, din cele peste un milion de teste antigen rapide care au fost distribuite la DSP pentru școli au fost folosite doar 4.000. Este un lucru necesar și important și îndemn orice părinte să-și dea acordul cu privire la această testare. Repet, în situatia în care respectivul copil manifestă simptome de orice fel sau în situația în care au fost contacți direcți cu un elev deja confirmat, nu numai prin test rapid, ci și prin test PCR”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, sâmbătă seara, la „Legile puterii, la Realitatea PLUS.