MENIU

Sorin Cîmpeanu și-a propus să reducă ABANDONUL școlar până la 9%: „E un nivel foarte greu de atins” - Peste 3000 de școli cu risc

Ministrul Educației - Sorin Câmpeanu

Sorin Cîmpeanu - ministrul Educației și-a propus să reducă abandonul școlar până la 9%. Acesta spune că ținta este foarte greu de atins.

„Niciunul dintre obiectivele PNRR nu se pot realiza în absența educației. Reducerea abandonului școlar e una dintre cele mai importante prevederi. România și-a propus un prag maxim de 11,3% de abandon, din păcate nu l-a atins, rata în 2020 a fost de 11,6%.

Fenomenul înregistrează tendințe de creștere din cauza crizei medicale, în loc să scadă. Din acest motiv, hotărârea de guvern de azi va beneficia de 543 milioane de euro, este o componentă nerambursabilă, foarte importantă, va trebui să fie implementată cât mai curând. Este îndeplinit jalonul 462, componenta 15, reforma 3, investiția 4.

Am trimis și lista celor 3235 școli cu cel mai mare risc de abandon școlar. Din acestea, vom selecta cel puțin 2500 de școli care se află cu gradul cel mai ridicat de abandon. Minim 750 de școli din acestea vor trebui să primească deja finanțare. E vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediu rural. În mediul rural rata de abandon a fost de 26%.

Trei sferturi din școlile care beneficiază de acest program de abandon sunt din mediul rural. O altă măsură este formarea cadrelor didactice din partea abandonului școlar pentru a-i sensibiliza pe colegii noștri.

Olimpiadele și concursurile școlare vor putea fi reluate după 2 ani de la oprirea lor din cauza pandemiei COVID-19. Pe baza experienței din criza sanitară vom face și olimpiade online dacă va fi cazul. Vrem să reducem abandonul școlar până la 9%, e un nivel foarte greu de atins”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seara.

Mai multe articole despre:
sorin cimpeanu abandon scolar