MENIU

Sorin Cîmpeanu, precizări IMPORTANTE privind continuarea testării elevilor anti-Covid: Cui pasează RESPONSABILITATEA

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, astăzi, că repartizarea testelor pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 este uniformă şi fiecare inspectorat şcolar judeţean, inclusiv cel al municipiului Bucureşti, are aproximativ jumătate din numărul total de teste necesare pentru ziua de luni, 13 decembrie.

"Ministerul Educaţiei nu este interesat în niciun fel de aspecte relative la firme furnizoare de teste/materiale medicale sau alte aspecte ce ţin de organizarea licitaţiei de către ONAC şi nici de aspecte ce ţin de încheierea/executarea contractelor semnate între IGSU şi furnizori. Ca ministru al Educaţiei mă interesează ca procesul de învăţământ să se desfăşoare cu respectarea condiţiilor de siguranţă sanitară stabilite în Hotărârile CNSU şi în Ordinul comun Educaţie-Sănătate", a declarat Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul susține că, în calitate de autoritate care gestionează sistemul de educaţie, a iniţiat toate demersurile legale conform atribuţiilor.

"Ne-am adresat oficial IGSU şi aşteptăm răspunsul", a mai spus Cîmpeanu. 

Miercuri seara, Sorin Cîmpeanu anunța că testele din salivă anti-COVID-19 nu ajung pentru săptămâna viitoare. În context, ministrul spunea că a  solicitat noi teste pentru ca unitățile de învățământ să poată continua testarea și săptămâna viitoare. Mai exact, Sorin Cîmpeanu îi cerea direct lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) un grafic de livrare a testelor dar și ambalarea acestora.  

Pe de altă parte, într-un comunicat remis presei în curusul serii de miercuri, Consiliul Naţional al Elevilor reclamă "inconsecvenţa în măsuri" după ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că testele de salivă pentru săptămâna viitoare sunt insuficiente şi cer remedierea problemei în regim de urgenţă. 

 "După ce cu toţii am aşteptat achiziţionarea şi distribuirea în unităţile de învăţământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente şi inconsecvenţă în măsuri. Miercuri seara, a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educaţiei către Ministerul Sănătăţii, prin care notifică insuficienţa testelor care au ajuns în teritoriu şi imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare. Solicităm Ministerului Sănătăţii o analiză onestă a concludenţei testelor rapide pe bază de salivă distribuite în şcoli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR"