MENIU

Sorin Cîmpeanu încearcă să liniștească apele: 80.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ s-au programat pentru vaccinare. Câte persoane s-au vaccinat deja

Imagine de arhivă

Anunțul făcut de Ministerul Educației privind posibilitatea redeschiderii școlilor începând din 8 februarie, odată cu startul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021 a stârnit dezbateri aprinse, majoritatea lor punând în discuție siguranța întoarcerii în bănci a elevilor și a cadrelor didactice la catedră. De departe, cea mai mare temere este leagtă de infectarea cu varianta din Marea Britanie a COVID-19, despre care se știe că este mult mai contagioasă și că îi face pe copii la fel de predispuși ca și pe adulți. În tot acest tumult de afirmații și îngrijorări, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, vine cu un anunț menit să linișteasă și părinții, dar și profesorii. 80.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ s-au programat pentru vaccinarea anti-COVID, iar dintre aceştia 6.000 s-au imunizat deja, spune ministrul.

"Avem un număr de 80.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, care, nu numai că şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare, s-au şi programat pentru vaccinare. Dintre cei 80.000 programaţi pentru vaccinare, vreau să vă spun că 6.000 la ora la care vorbim s-au şi vaccinat deja. Este vorba despre personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic", a afirmat ministrul la un post de radio.

Mai mult decât ataât, Sorin Cîmpeanu spune că, înainte de 8 februarie, pentru vaccinarea personalului din învăţământ se va acorda o "prioritate sistemică", care însă nu va afecta planificările deja făcute.

"Conform discuţiilor cu coordonatorul campaniei de vaccinare, înainte de 8 februarie, se va începe şi un proces, să spunem, cu prioritate sistemică, sectorială pentru personalul din învăţământ, fără să afecteze planificările făcute până acum. Cu alte cuvinte, dacă sunt cadre didactice, personal didactic auxiliar sau nedidactic angajat în învăţământ care s-au planificat, care au ales un centru de vaccinare şi au ales o dată la care doresc să se vaccineze, aceste programări rămân în picioare. Pentru restul vom căuta să avem o prioritate sistemică în colaborare şi bună înţelegere cu cei care coordonează campania de vaccinare", a explicat ministrul Educaţiei.

Din informațiile existente până în prezent, patru români au fost deja confirmați cu noua tulpină din Marea Britanie, existând suspiciuni pentru alte nouă persoane, contacți cu unul dintre pacienții confirmați pozitiv.