MENIU

Sorin Cîmpeanu face LUMINĂ în problema măștilor de protecție ce pot fi folosite în școli. Ce trebuie să știe părinții

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației / Foto: Inquam / Octav Ganea

Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut, astăzi, o serie de precizări importante legate de începerea noului an școlar 2021-2022, făcând lumină și în problema deja controversată a tipurilor de măști de protecție ce vor putea fi purtate de către copii în unitățile medicale. Precizările au fost făcute într-un briefing de presă susținut la finalul Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării proiectului ”România Educată” și vin cu doar puțin timp înainte de întrevederea de la Palatul Cotroceni, acolo unde Cîmpeanu a fost convocat de președintele Iohannis, alături de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, pentru a discuta despre noul an școlar.

"Este o propunere avansată de către Ministerul Sănătății, care are în vedere consolidarea protecției sanitare atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice. Există cu siguranță o serie de explicații tehnice pentru diferențierea mască textilă - mască medicală, parametri în care n-o să intru pentru că exced de limitele de competență ale Ministerului Educației", a afirmat Cîmpeanu, referindu-se la măștile ce pot fi folosite în școli. 

Întrebat dacă ar trebui modificate hotărârile de guvern care până în prezent prevedeau folosirea măștilor normale, ministrul a răspuns că este nevoie de corelarea reglementărilor din mai multe perspective.

"Ne-am asumat că toate aceste lucruri își vor găsi răspunsul cel mai târziu în perioada 1-3 septembrie, în care vom face public acest Ordin de ministru în așa fel încât toți părinții și toți elevii să cunoască exact, să fie acoperite toate situațiile, inclusiv răspunsul la această întrebare", a arătat Cîmpeanu. 

Referitor la posibilitatea ca Guvernul să acopere costul măștilor, ministrul de resort a recunoscut că aceasta este "o altă problemă" la care guvernanții trebuie să răspundă: "Suntem asigurați de cei în măsură să ne asigure că nu vom avea o problemă din perspectiva numărului de măști disponibile. (...) Printr-un efort cumulat al autorităților centrale și autorităților locale, peste care s-a suprapus și mediul socio-economic, Ministerul Educației a încheiat mai multe contracte de donații și sponsorizare prin care au ajuns în județe sute de mii de măști. Sunt convins că, din aceste trei surse, împreună, nu va fi o problemă existența măștii de protecție în școli".

În context, ministrul Educației a ținut să asigure că autoritățile vor avea în vedere ca la nivelul fiecărei școli să existe un stoc suficient de măști de protecție pentru ca elevii să poată beneficia de ele.