MENIU

Sorin Cîmpeanu: Elevii ar putea reveni la școală în mai-iunie. Condițiile anunțate de ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu a anunțat marți seară că, la finalul lunii mai, începutul lunii iunie, s-ar putea relua cursurile cu prezență fizică în școli. Ministrul Educației a precizat însă că acest lucru va depinde de respectarea regulilor de protecţie, vaccinarea personalului din învăţământ, testarea cu teste noninvazive, dar și de scăderea numărului noilor infectări cu Sars-Cov-2.

Cîmpeanu a anunțat că, până în prezent, au fost vaccinați împotriva noului coronavirus 15.000 de angajați din învățământ. 
”Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 de angajaţi vaccinaţi acum, când vorbim, din învăţământ. (...) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare, mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ. 

Primul-ministru şi-a asumat public în conferinţă de presă să spună că va susţine testarea noninvazivă despre care am discutat, care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii. 

Regulile de protecţie respectate, vaccinarea, testarea şi trendul descendent vor da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică. Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a spus ministrul la un post TV.

Întrebat dacă scenariul este acela ca, după vacanţă, copiii să revină la şcoală în toată ţara, ministrul a răspuns că da, adăugând însă că ”pentru asta este nevoie de îndeplinirea a patru condiţii. Trei deja le avem. Le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune.”

Cîmpeanu a subliniat și că Ministerul Educaţiei va insista pentru ca testele noninvazive să fie folosite în şcoli.
”Vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că primul-ministru, atunci când a făcut această promisiune publică, a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziţiei acestor teste”, a mai spus ministrul. 

Cîmpeanu și-a exprimat convingerea că anul școlar în curs se va încheia ”mai bine” decât precedentul.
”Am reuşit, cum, necum, să încheiem anul şcolar 2019-2020. Îl vom încheia şi pe acesta. Mai bine decât pe cel de anul trecut”, a spus ministrul.