MENIU

Sorin Cîmpeanu, despre școlile cu WC în curte: „E exagerat. Cu toţii am fost la festivaluri, la plajă, sunt toalete conforme, ce nu sunt în clădire”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: gov.ro

Sorin Cîmpeanu revine cu precizări despre WC-urile din curțile școlilor și spune că ministerul „nu poate rezolva sărăcia din România” și nu este răspunderea  sa, ci a primăriilor și a Ministerului Dezvoltării. Ministrul Educației susține, din nou, că este „exagerată” problema toaletelor din școli, iar acestea pot fi conforme și când sunt în afara școlii, așa cum sunt cele de pe plajă sau de la festivaluri.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a revenit asupra declarației făcute în legătură cu wc-urile din curtea școlii că nu au legătură cu educația. Acesta a insistat joi seară, la un post TV, că problema toaletelor din școli este una „exagerată” și dă vina pe administrația locală, precizând că „nu poate încheia contract pentru toaletă Ministerul Educaţiei, primăria încheie contractul”.

„Ministerul Educaţiei nu are în subordine autorităţile locale. Noi am dat buget. S-au făcut progrese, de la 2.219 (şcoli fără toalete conforme, acum patru ani - n.r.), la 306. În patru ani, 1.900 de şcoli au rezolvat problema. Au rămas 300. Dar nu le poate rezolva Ministerul Educaţiei singur. Noi finanţăm, nu poate încheia contract pentru toaletă Ministerul Educaţiei, primăria încheie contractul. Deci împreună cu primăriile şi cu Ministerul Dezvoltării. (...) De ce nu invitaţi unul din cei 306 primari? De ce nu-i invitaţi în studio? Aveţi aceeaşi autoritate asupra lor precum Ministerul Educaţiei”, a invocat Sorin Cîmpeanu, joi seară, la Digi 24.

În același timp, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat și că „Ministerul Educaţiei nu poate rezolva sărăcia din România”.

În prezent, la nivel naţional, 306 şcoli nu au toaletă ”conformă”, dintre acestea 126 au finanţare şi trebuie să folosească această finanţare până la finalul anului. În celelalte şcoli sunt copii puţini, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației susţine că toaletele pe care le folosesc elevii la şcoală pot fi ”conforme” și când se află în afara clădirii școlii și le-a dat drept exemplu pe cele de la festivaluri sau de pe plajă, despre care arată că sunt ”conforme”. Sorin Cîmpeanu a reafirmat, în plus, că problema privind toaletele din şcoli este ”exagerată”, pentru că „digitalizarea şi calitatea educaţiei sunt legate de toaletă”. Ministrul Educației a susținut că faptul că toaletele sunt în afara clădirii nu înseamnă că sunt neconforme și a dat exemplul celor de pe plajă sau de la festivaluri.

Sorin Cîmpeanu a reluat declarația făcută cu doar o zi în urmă, pentru care a fost pus la punct și de premierul Nicolae Ciucă. Acesta declarase că „trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”. Vezi toată declarația AICI După câteva ore, miercuri, ministrul Sorin Cîmpeanu a fost atenționat de premierul Nicolae Ciucă pe tema wc-urilor din curțile școlilor și procesul de educație din România. Șeful Guvernului a replicat că i se pare „incredibil. Calitatea educației depinde de tot”.

„Haideţi să luăm afirmaţia completă: deci am spus – şi menţin ceea ce am spus – problema grupurilor sanitare neconforme din şcoli este o problemă importantă. Ea trebuie să fie rezolvată şi va fi rezolvată. Exact astea au fost cuvintele.

Pe de altă parte, este o problemă exagerată, pentru că de multe ori legăm digitalizarea şi calitatea educaţiei de toaletă. Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toţii am fost la festivaluri, cu toţii mergem la plajă şi sunt toalete conforme, care nu sunt în clădire. Nu iau apărarea autorităţilor locale. În vârf de munte, o şcoală cu patru elevi care trebuie să aibă acces la educaţie, în vârf de munte nici Elveţia, nici Statele Unite, nici Japonia nu au inventat reţeaua de canalizare. În vârf de munte, acolo sunt acele şcoli cu patru copii, acolo e greu de rezolvat, acolo toaleta va trebui să fie conformă, dar în exteriorul şcolii”, a explicat Sorin Cîmpeanu.