Sorin Cîmpeanu, despre posibilitatea ca școlile să devină focare COVID: ”Aprecierea a fost că acest risc este gestionabil”
Ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu a declarat, joi seara, la un post TV, că aprecierea specialiștilor în privința redeschiderii școlilor a fost că riscul ca unitățile să devină focare covid este gestionabil.
Întrebat dacă îşi asumă riscul ca şcolile să devină focare de COVID-19, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Nu am niciun motiv să nu iau în considerare opiniile specialiştilor. Aprecierea a fost că acest risc este gestionabil”.
Ministrul a menționat că decizia privind redeschiderea şcolilor a fost adoptată prin consens, ţinându-se cont de dreptul la educaţie, dar şi la cel la sănătate.
„Important este să ne putem păstra pe acelaşi palier, să avem scăderi sau să nu avem creşteri semnificative”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Președintele Klaus Iohannis a invitat joi la Palatul Cotroceni mai mulți miniștri, în frunte cu premierul Florin Cîțu, pentru a analiza posibilitatea redeschiderii școlilor pe 8 februarie. După întâlnire, președintele a declarat că începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide.
”Am avut o discuție foarte importantă cu premierul, mininstrul Educației, ministrul Sănătății. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față. Am ajuns în unanimitate la o concluzie importantă. Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel”, a anunțat Klaus Iohannis.
”Se revine practic la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În semestrul 2, în localitățile din scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, lucrurile se schimbă: merg în continuare la școală și grădiniță: copiii de grădiniță, ciclul primar 1-4 și 8-12. Localitățile din scenariul roșu continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și de ciclul primar, ceilalți nu.
Când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid. Acestea sunt concluziile principale. Câteva lucruri despre universități: decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară. Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate dacă situația pandemică nu se înrăutățește grav.
Se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri de restricție rămân în vigoare. În 2 februarie vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Dacă evoluția pandemiei va fi ca în ultimele săptămâni, se va intra pe scenariul pe care tocmai l-am descris”, a mai spus președintele.