Sorin Cîmpeanu, despre legile educației: „Admiterea în colegii, o șansă în plus pentru performanța la stat, ca în liceele private”
Ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu recunoaște lacunele sistemului de stat al educației din România și susține că introducerea examenului de admitere în colegii, propusă în noile legi ale educației, permite învățământului de stat să facă performanță ca cel particular.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu pledează pentru introducerea examenului de admitere în licee, propusă în noile legi ale educației și susține că este „o șansă în plus” pentru liceele de la stat „să facă performanță ca în liceele private”.
„Admiterea în licee este o șansă în plus pentru fiecare liceu și pentru acel liceu care are statut de colegiu sau colegiu național pentru a-și forma una sau două clase de excelență sau de specializare pentru a susține și în învățământul de stat performanța așa cum o face acel liceu internațional de informatică, liceu care a dat patru din cinci elevi din componența lotului de fizică, locul doi mondial sau liceu care a dar cinci din șase componenți ai lotului României de matematică.
Vrem să încurajăm excelența și performanța și la stat, fără a afecta echitatea. Se susține după examenul de evaluare națională pe care îl vor da toți elevii iar repartiția computerizată se va face după ce ambele procese vor fi încheiate. Să renunți la asta înseamnă să renunți la orice performanță în România”, a declarat ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu, miercuri sear, la un post TV.
Acesta a explicat din nou cum va fi susținut examenul organizat de colegiile naționale din România.
„Cu o săptămână mai devreme se va susține evaluarea națională , așa cum o știm acum, la limba română și matematică. Mai apoi în acea săptămână câștigată prin devansarea cu o săptămână, colegiile care vor dori vor putea să organizeze un examen propriu de admitere.
Acesta se va desfășura numai la disciplinele din programa școlară, pe lângă română și matematică, spre deosebire de evaluarea națională care trebuie să aibă subiecte de dificultate mică pentru nota 5, medie și ridicată pentru 10, la aceste colegii presupun că subiectele vor fi de dificultate medie și ridicată. În plus se adaugă o probă, de limba germană, de limba engleză, de informatică, orice probă va decide acel liceu. Pentru a pune în evidență atât competențele elevilor cât șansa acelei școli de a face performanță”, a precizat Sorin Cîmpeanu.