MENIU

Sorin Cîmpeanu, anunț despre începerea școlii în septembrie, în plin val 4: „Cu prezenţă fizică, fără niciun fel de scenarii”

Sorin Cîmpeanu, anunț despre începerea școlii în septembrie, în plin val 4 - Care sunt scenariile

Prezența fizică a elevilor la școală în septembrie, „fără niciun fel de scenarii”, acesta este anunțul făcut în prezent de ministrul Sorin Cîmpeanu. Anunțul șefului de la Educație vine în același timp cu numeroasele avertismente în legătură cu amploarea valului 4 de coronavirus în toamnă, declanșat de varianta Delta, extrem de contagioasă.

Școala va începe în septembrie „cu prezenţă fizică. Asta este decizia la acest moment”, a anunțat, joi seară, la un post TV, ministrul Educației.

„Școala este o activitate esenţială şi deja s-a pierdut mult prea mult”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Ceea ce ştim în acest moment este că şcoala va începe cu prezenţă fizică. Am pierdut mult prea mult. Sunt nevoit să repet principiul conform căruia şcolile trebuie să se închidă ultimele şi să se deschidă primele. Şcoala este o activitate esenţială. Scenariul principal este cel cu prezenţă fizică. (...) Exact asta a spus și dl președinte. Exact asta a spus... (...)

Pe masa discuțiilor, între ministerul Educației și ministerul Sănătății, vom susține aceleași scenarii sau chiar o ridicare a nivelului până la care elevii pot participa la școală cu prezență fizică. Prima variantă este cea cunoscută - roșu, galben, verde. (...)

Suntem obligaţi, însă, să luăm în calcul, posibilitatea de rezervă, în cazul total nedorit, o situaţie în care eu personal am dreptul să nu cred, având în vedere că în şcoli se respectă regulile mai riguros decât în multe alte medii, având în vedere procentul celor vaccinaţi, având în vedere respectarea regulilor, am dreptul să cred că vom începe şcoala cu prezenţă fizică, fără niciun fel de scenarii”, a declarat Cîmpeanu.

Despre „elevii care au contraindicaţii medicale sau care prezintă simptome, vor sta în continuare acasă, şcoala fiind obligată, în continuare, să le asigure accesul la  procesul de  învăţare în sistem online. Dar pentru toţi ceilalţi elevi, şcoală cu prezenţă fizică”, a anunțat ministrul Educației.

Dacă vom avea o evoluţie nesperată din punct de vedere epidemiologic, avem pregătite scenariile de funcţionare. Vorbim despre praguri pe care o să le reconfirmăm la începutul lunii septembrie, după ce vom şti deja care este evoluţia epidemiologică”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației a anunțat că vor putea deveni centre de vaccinare împotriva COVID-19, cabinetele şcolare, iar acestea ar putea funcţiona încă din luna septembrie, odată cu începerea noului an şcolar.

În paralel cu anunțul de revenire la școală, integral, cu prezență fizică, numeroși medici, infecționiști, epidemiologi, dar și specialiștii în Sănătate publică au avertizat în ultimul timp în legătură cu creșterea cazurilor de COVID-19 până în septembrie, când se așteaptă vârful valului declanșat de varianta Delta. Previziunile sumbre indică un număr de cel puțin 1.500 de cazuri pe zi și creșterea celor internați cu forme grave în secțiile de Terapie Intensivă. Scenariile alarmante ale acestora se bazează în primul rând pe relaxarea din ultimele luni, a procentului mic de nevaccinați și pe contagiozitatea tulpinii indiene, din cauza căruia o singură persoană infectată poate îmbolnăvi până la 9 persoane și timpul de incubație, adică până la apariția simptomelor, este scurt, între 4-5 zile.

Citește și Sorin Cîmpeanu, despre profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19: „Sunt puțini cei care sunt habotnici. Există un deficit de educație”