Sorgul, un înlocuitor excelent al pâinii. Iată de ce este mai sănătos decât grâul
Sorgul, o cereală consumată încă de acum 10.000 de ani, revine în centrul atenţiei pe măsură ce creşte interesul faţă de produsele fără gluten şi nemodificate genetic. Este un înlocuitor excelent al cerealelor, util mai ales celor suferind de boală celiacă sau alte forme de intoleranţă la gluten.
Din sorg se pot face diverse produse de panificaţie, atât dospite cât şi nedospite, poate fi folosit la prepararea băuturilor fermentate sau poate fi gătit în aburi, sub formă de fulgi, integral sau extract siropos.
Culoarea sorgului este una deschisă, textura una plăcută, iar gustul similar celui al grâului, pe care îl poate substitui cu succes. Din punct de vedere nutritional, sorgul este bogat în fier, calciu, potasiu sau policosinol, un compus care poate reduce colesterolul şi îmbunătăţi sănătatea inimii.
Spre deosebire de părerile conform cărora unele cereale duc la creşterea bruscă a zahărului în sânge, despre sorg s-a demonstrat că oferă o digestie lentă şi un indice glicemic scăzut. Alimentele cu indice glicemic scăzut oferă o mai bună senzaţie de saţietate, ceea ce ajută la controlul greutăţii prin reducerea cantităţii de mâncare consumate la o masă.
Sorgul poate fi consumat integral, mai ales prin adăugarea în salate, sau măcinat sub formă de făină, apoi folosit că ingredient de bază la prepararea unor alimente extrem de populare cum ar fi prăjiturile, pâinea, paştele, blatul de pizza, etc. Puteţi savura astfel o mulţime de preparate delicioase, sănătoase, libere de gluten şi pline de nutrienţi, fără a renunţă la stilul de viaţă tradiţional şi mâncărurile favorite.
Sursa: bzi.ro