MENIU

Noul sondaj care dinamitează scena politică. PNL crește în preferințe, Ciucă și Ciolacu în turul doi. Lasconi și Geoană, noile candidaturi deja eșuate

Sondajul care dinamitează scena politică

Cel mai recent sondaj CURS arată o confruntare clară Ciucă-Ciolacu în turul al doilea la prezidențiale. Nicolae Ciucă continuă să crească în preferința românilor în cursa pentru Cotroceni.  

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, Nicolae Ciucă ar intra în turul al doilea cu Marcel Ciolacu, într-un sondaj la nivel național realizat de CURS în luna august.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, este cotat cu 19% în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, după candidatul social democraților, potrivit sondajului CURS.

Mircea Geoană continuă să scadă, este acum pe poziția a patra, după liderul AUR, George Simion. În scădere este și candidata USR, Elena Lasconi, pe poziția a cincea, sub scorul pe care l-ar obține la parlamentare partidul pe care îl conduce.

Rezultatele sondajului

Prima întrebarea adresată publicului a fost: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare dumneavoastră cu ce partid politic / alianța ați vota?” iar, după centralizarea datelor, rezultatele au fost: 

Partidul Social Democrat (PSD) - 34%
Partidul Național Liberal (PNL) - 24%
Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) - 14%
Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) - 12%
SOS România - 5%
UDMR - 5%
Altul (sub 1% fiecare) - 6%




A doua întrebare a țintit aflarea preferințelor publicului în ceea ce privește candidații la alegerile prezidențiale, iar răspunsurile au arătat schimbări în popularitatea liderilor.

Conform sondajului, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoare, românii ar vota pentru: 

Marcel Ciolacu (PSD) 32%
Nicolae Ciucă (PNL) - 19%
Mircea Geoană (independent) - 15%
George Simion (AUR) - 14%
Elena Lasconi (Alianța Dreapta Unită) - 11%
Diana Șoșoacă (SOS) - 5%
Altul (sub 1% fiecare) - 4%

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, iar marja maximă de eroare luată în considerare la nivelul întregului eșantion a fost de +/-3% la un nivel de încredere de 95%
Metoda de culegere a datelor a fost  față-în-față, la domiciliul respondenților.

Se ascut săbiile în coaliție. Rareș Bogdan, replică tăioasă la atacurile din timpul congresului PSD. „Le este pur și simplu FRICĂ! PSD se teme de PNL, este obsedat de PNL, este speriat de PNL”